open-navfaktor-logo
search
Kamp heroja
Bili smo sa borcima dok su pakovali stvari: "Vrijeme je da idemo kući, ali tužni smo"
Posjetili smo Kamp heroja u Alipašinoj ulici u Sarajevu, koji od sutra više na ovoj lokaciji neće postojati
05.08.2019. u 15:10
get url
text
Nail Salihović
Nail Salihović

Grupa demobilisanih boraca, tužnih lica, užurbano se kreće kroz Kamp heroja, tačnije, ono što je ostalo od njega, u Alipašinoj ulici u Sarajevu, sklanjajući šatore, pospremajući "stambene kontejnere" u kojima su boravili, jer došlo je vrijeme da se kamp rasformira na 784. dan postojanja. Uvjet za uklanjanje je bio donošenje Zakona o pravima demobilisanih boraca u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Kamp heroja je formiran 12. juna 2017. godine i na početku je u njemu boravio veliki broj boraca iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali kako je vrijeme odmicalo, ostalo je samo desetak najupornijih i oni su danas počeli s uklanjanjem kampa.

{$galerijaFotografija}

Teško mi je otići, ali mora se

- Jučer sam krenuo na autobus kući u Srebrenik, ali nisam mogao otići. Steglo me u prsima, suze krenuše na Autobuskoj stanici Sarajevo i vratim se ovdje u kamp, neka me još danas i sutra. Dočekali me saborci sa suzama i zagrlili me. Teško mi je otići, ali mora se. Uspjeli smo, usvojen je Zakon o demobilisanim borcima, čekamo objavu boračkog registra. Puno je 600.000 pripadnika, pa je sljedeći korak odvojiti borce koji su rat završili s puškom, od onih koji su bili logistika - priča nam demobilsani borac Naim Salihović iz Srebrenika dok pere suđe na vanjskoj česmi Kampa heroja.

Kaže da je i ljudima koji živi u stambenim zgradama do kampa žao što idu.

- Jedna žena koja živi u blizini nam je jučer donijela hrane, govori: "Bit će nezgodno bez vas". Da samo znate koliko turista nas je slikalo, raspitivalo o kampu. Ostalo nas je ovdje do samog kraja šaka boraca, ali izašli smo kao pobjednici- ispričao nam je Salihović.

Pričali smo i sa Nazilom Velićem, demobilisanim borcem iz Bugojna.

"Naša borba ne prestaje"

- Među onih sam desetak koji su najviše proveli ovdje u Kampu heroja u Alipašinoj ulici, koji smo bili uporni i ostali ovdje do posljednjeg dana, pa ćemo vidjeti. Sa Zakonom o demobilisanim borcima smo djelimično zadovoljni. Vjerujte kroz kamp je prošlo toliko boraca koji su zaista u teškoj materijalnoj situaciji. Neki su znali moliti da ostanu prespavati u kampu jer kući nisu imali šta jesti. Definitivno sa uklanjanjem ovog šatorskog kampa naša borba ne prestaje. Neki od nas su u Radnoj grupi koja će obilaziti kantone i tražiti prava za saborce koji su mlađi od 57 godina. Jer kao što je poznato pravo na egzistencijalnu pomoć po Zakonu o demobilisanim borcima imaju oni sa 57 i više godina - govori nam Velić.

Kaže da je 27 boraca, za vrijeme postojanja Kampa heroja, preselilo na bolji svijet.

- Izvinio bih se građanima Sarajeva u ime boraca ako je bilo nekih neugodnosti za vrijeme boravka u kampu. Sutra će ovdje biti malo druženje boraca i na 785. dan odlazi svako svojoj kući. Pojedini borci su znali reći da im je teža bila ova borba u kampu nego u ratu - ispričao nam je Velić.

Borci kamp(2)
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.