SAD

Bill Weld najavio kandidaturu kao prvi Trumpov oponent unutar Republikanske partije

Objavljeno: 16.04.2019. u 09:26

Bivši guverner Massachusettsa Weld kazao je kako bi još jedan mandat Donalda Trumpa u Bijeloj kući bio "politička tragedija" za SAD

Bill Weld

FOTO: Screenshot

Bivši guverner Massachusettsa Bill Weld saopćio je da će se kandidirati za kandidata Republikanske partije na predsjedničkim izborima koji će u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) biti održani naredne godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Weld je tako postao prvi protivkandidat aktuelnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je ranije najavio da će se kandidirati za novi mandat u Bijeloj kući.

U izjavi za televiziju CNN, 73-godišnji Weld kazao je kako bi pobjeda Donalda Trumpa na izborima 2020. godine i još jedan njegov mandat u Bijeloj kući bili "politička tragedija" za SAD.

-Zabrinut sam za budućnost SAD-a i sramio bih se samog sebe kada ne bih učestvovao u izbornoj utrci - kazao je Weld.

On je također kazao da će se boriti da bude predsjednički kandidat ispred Republikanske partije, a odbacio je mogućnost nezavisne kandidature u slučaju da izgubi unutarpartijsku utrku.

Kompanija Gallup objavila je rezultate istraživanja prema kojima Donald Trump ima skoro 90 posto podrške unutar Republikanske partije.

Njegov oponent Weld je na funkciji guvernera savezne države Massachusetts bio u periodu od 1991. do 1997. godine. Na prethodnim predsjedničkim izborima u SAD-u Weld je bio kandidat za potpredsjednika SAD-a i to iz tabora predsjedničkog kandidata Liberalne partije Garyja Johnsona.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije