open-navfaktor-logo
search
Još mu se sudi
Bio presuđen za ratne zločine: Milanović poništio odluke o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poništio je odluke o oduzimanju odlikovanja i čina Branimiru Glavašu.
29.05.2021. u 09:39
get url
text

Odlikovanja i čin Glavašu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović. Tada je Glavašu oduzeto sedam odlikovanja i čin general bojnika.

Odluka je objavljena u Narodnim novinama.

Na odluku je reagirao i sam Glavaš. Na svom profilu na Facebooku napisao je:

- Hvala Bogu da imamo predsjednika koji poštuje Ustav, zakone RH i i sudske prakse, a ne kao ona "kokoš" koja je, nakon što je izgubila predsjedničke izbore, pokazala srednji prst cijeloj naciji - prokomentirao je ovu odluku Glavaš na svom profilu na Facebooku.

VEZANI TEKST - Kako je BiH postala utočište za bjegunce iz Hrvatske, ovo je 10 najpoznatijih

Glavaš je pred predsjedničke izbore 2020. godine dao podršku Zoranu Milanoviću. Rekao je tada da mu se Milanović sviđa kao političar i da je uvijek bio korektan prema njemu.

- Kod njega nema licemjerja i laži, bilo to nekome pravo ili krivo. Ja ga kao takvog prihvaćam. Smatram da je fajter i diplomat. Dakle, mangup i političar, diplomat i domoljub. Zato ima moju potporu - rekao je Glavaš tada.

Branimir Glavaš je kontroverzni hrvatski političar, bivši general bojnik HV-a koji je po zapovjednoj odgovornosti ranije bio osuđen na osam godina zatvora po dvije inkriminacije iz 1991. godine i to zbog ubistva šest većinom srpskih civila i pokušaja ubistva jednog, čija su tijela potom ruku vezanih selotejpom bacana u rijeku Dravu (slučaj "selotejp"), kao i ubistva jednog srpskog civila i mučenje više njih u garažama Općinskog sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku (slučaj "garaža"), kojem je Glavaš bio na čelu. Još je pet osoba bilo osuđeno na zatvorske kazne po direktnoj odgovornosti.

Presudu Glavašu je Ustavni sud ukinuo 2015. godine, i naložio da se krene ispočetka, a suđenje i dalje traje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.