Najkasnije do marta

Bišćani traže izmještanje migranata iz centra grada

Objavljeno: 17.11.2018. u 20:17

Određivanje smještajne lokacije za migrante i izbjeglice izvan središta grada i njihovo izmještanje na tu lokaciju najkasnije do marta 2019. godine, najistaknutiji je zahtjev Inicijativnog odbora građana Bihaća s večerašnjeg protestnog skupa na Gradskom trgu

Od nadležnih zatražili da se maksimalno uključe u rješavanje situacije

- Insistiramo na nastavku onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Unsko-sanskog kantona (USK). U tome maksimalno podržavamo kantonalnu vladu i policiju. Zbog toga apelujemo i na Željeznice Federacije BiH i autobusne prijevoznike da nam prestanu dovoziti osobe bez ikakvih dokumenata - rekao je Sej Ramić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća.

Dodao je i kako su građani nezadovoljni trenutnim angažmanom Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

- Ne želimo od njih neefikasnost i netransparentnost, nego pomoć u skladu sa zakonima Evropske unije. Nigdje se u Evropi ne formiraju privremeni prihvatni centri unutar 20 kilometara od granice s Evropskom unijom, osim u Bihaću i Velikoj Kladuši. Je li to samo za nas ne vrijede evropski standardi i zakoni - Ramićevo je pitanje za predstavnike IOM-a.

Senad Zanačić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća još jednom je ponovio da građani nisu i nikada neće protestovati protiv migranata i izbjeglica, nego da na ovaj način traže rješenje od nadležnih državnih institucija.

- Svi moraju znati da mi ne protestujemo protiv tih ljudi, nego protiv naših političkih lidera, koji nas sve zajedno ignorišu i ostavljaju u problemima. Jednostavno tražimo od svih nadležnih institucija da se maksimalno uključe u rješavanje trenutne situacije, odnosno da se migrantima i izbjeglicama osiguraju humani boravišni uslovi van grada, te da se na taj način zaštite i građani Bihaća - dodao je Zanačić.

Građani Bihaća ponovo su apelovali i na Ministarstvo sigurnosti BiH, ali i na sve druge državne institucije "da se maksimalno zaštiti državna granica, kako bi se situacija s migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskom kantonu mogla staviti pod kontrolu".

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije