open-navfaktor-logo
search
Burne reakcije
Biščević Tokić: Konakovićeva tvrdnja da je BiH "sastavljena" je uvreda, njegovo neznanje je opasno
Izjava šefa Naroda i pravde (NiP) Elmedina Konakovića tokom gostovanja na RTRS-u da je Bosna i Hercegovina "sastavljena od dva entiteta" nije samo još jedna potvrda njegove neukosti i nerazumijevanja Ustava i državnih pitanja, ocjena je Jasmine Biščević Tokić, zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednice Glavnog odbora SDA. 
08.07.2021. u 10:47
get url
text

- Tvrdnja da je Bosna i Hercegovina "sastavljena od dva entiteta", što je teza koju uporno zastupa i Milorad Dodik, je i uvreda za sve patriote ove zemlje.

Bosna i Hercegovina nije "sastavljena" od entiteta. Postojala je stotinama godina prije njihovog nastanka, što Dodik pokušava negirati, a Konaković mu, očigledno, pomaže u tome.

Da je Konaković malo više čitao, a manje podilazio Dodiku, saznao bi da se Bosna i Hercegovina, prema našem Ustavu, sastoji od dva entiteta, a ne da je od njih "sastavljena".

Tvrditi da je Bosna i Hercegovina "sastavljena od entiteta", da Bošnjaci "biraju Hrvatima člana Predsjedništva" ili amnestirati Dodika od ugrožavanja mira svojom secesionističkom politikom, a istovremeno imati ambiciju da predstavlja Bošnjake i bosanskohercegovačke patriote, te da u njihovo ime donosi važne državne odluke sa dalekosežnim posljedicama, pokazatelj je nesrazmjera između takvih ambicija sa jedne, te znanja i kapaciteta sa druge strane.

To ujedno pokazuje koliko je opasno na važnim državnim pozicijama imati osobe koje ne znaju, ne razumiju ili su spremne zarad svoje političke pozicije podržati politike suprostavljene interesima države Bosne i Hercegovine.

Stoga preporučujemo Konakoviću da se edukuje po pitanjima koja želi komentarisati, a da prije toga riješi ona za koja jeste nadležan, ali očigledno nije dovoljno sposoban da ih riješi, poput odvoza smeća, košenja trave i ostalih problema sa kojima se građani Kantona Sarajevo suočavaju u posljednjim mjesecima - navela je Biščević Tokić. 

Predsjednik NiP-a sinoć je gostovao u programu RTRS-a, a njegove izjave poput ovih na koje je reagirala zastupnica Biščević Tokić, izazvale su i burne reakcije na društvenim mrežama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.