open-navfaktor-logo
search
Problematično
Biščević-Tokić o (ne)ustavnosti Vlade KS: Sve odluke su neustavne, ko će odgovarati za 120 miliona KM
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine prošle godine donio je odluku da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavan. Radi se o zakonu na osnovu kojeg je formirana Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom, tačnije na osnovu kojeg su spojena, odnosno razdvojena pojedina ministarstva u ovom kantonu.
01.06.2022. u 18:19
get url
text

Tadašnja "Četvorka", a današnja "Trojka" razdvojila je Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih na dva ministarstva, odnosno na Ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i mladih i Ministarsvo osnovnog obrazovanja, dok je spojila Ministarstvo komunalne privrede i Ministarstvo prostornog uređenja. 

Ocjena Ustavnog suda bila je da postupak donošenja ovog zakona nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo. 

Na sjednici Skupštine KS na kojoj je donesen ovaj zakon, a koju spori Ustavni sud Federacije BiH jer nije održana u skladu sa Poslovnikom, zastupnica iz Kluba SDA u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić ističe da su na toj sjednici imenovani ministri pravde i visokog obrazovanja.

VEZANI TEKST - Neustavna Vlada KS, upitna ustavnost odluka u Skupštini, a "Trojka" izvodi performans sa papirima
 

- Oni su imali rok od šest mjeseci i oni su za tih šest mjeseci vjerovatno stavili novi zakon u proceduru. Oni su po pravilu trebali vratiti ministarstva onako kako su bila prije spanjanja i razdvajanja, pa ih tek onda novim zakonom raspodjeliti. Sve odluke koje su donosili u tim ministarstvima su neustavne, jer je na snazi još uvijek zakon koji ne prepoznaje razdjeljena ministarstva - kazala je Biščević-Tokić za Faktor, te je dodala da je upravo zbog toga bivša ministrica pravde KS Lejla Brčić podnijela ostavku na ovu funkciju.

BIščević-Tokić je spomenula, kako ona tvrdi, neustavni Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u KS u kojem se, kako kaže, zapošljava bez konkursa.

- Šta će biti sa tim institutom i novcem koji je podijeljen. Kako ona može zapošljavati u institut koji pravno uopće i ne postoji jer je formiran u ministarstvu koje je osporio Ustavni sud. Oni taj institut pune na način da uopće i ne objavljuju konkurs. Pitanje je kako je taj institut registrovan kada on po zakonima uopće i ne postoji - kazala je.

Jasmina Biščević-Tokić

Biščević-Tokić kaže da je upitno šta će biti i sa ostalima odlukama koje su donesene nakon presude, te ko će odgovarati za nezakonitu raspodjelu novčanih sredstava koja dosežu do 120 miliona KM.

VEZANI TEKST - Šta je sve sporno u Uredbi Vlade KS o javnim nabavkama kojom preuzimaju nadležnosti države?
 

Upitna je i ustavnost Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti ove Uredbe, što je naišlo na negodovanje Vlade KS.

Džaferović smatra da ovaj akt, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, nije u skladu s Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

Premijer Edin Forto nedavno je izjavio da "od svih vlada jedino Vlada KS reagira na presude Ustavnog suda". 

Pokušali smo kontaktirai premijera kako bi prokomentirao i pojasnio koje je korake Vlada KS poduzela nakon presude Ustavnog suda, ali bezuspješno. Osim njega, kontaktirali smo još nekoliko ministara u Vladi KS, ali odgovor nismo dobili.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.