open-navfaktor-logo
search
Traži izvinjenje građanima
Biščević-Tokić: "Trojka" dovela KS u stanje da se umjesto na recept, lijekovi uzimaju na člansku karticu NiP-a
Vladajuća većina u Kantonu Sarajevo već nekoliko dana pokušava ignorisati skandal sa zloupotrebama u Apotekama Sarajevo, nadajući se da će na taj način javnost što prije zaboraviti javno i kamerama ovjekovječeno priznanje zvaničnika Naroda i pravde da koriste stranačke kadrove na pozicijama u javnim preduzećima za vlastite interese, napisala je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić.
24.02.2022. u 10:31
get url
text

Biščević-Tokić je reagirala nakon što je Faktor objavio video u kojem se čuje razgovor ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice i dopredsjedavajuće Danijele Kristić o nabavci lijekova putem poznanstva.

- Sistem u kojem se lijekovi u JU Apoteke Sarajevo, umjesto na recept, uzimaju na člansku karticu NiP-a, i to u okolnostima u kojima građani jedva dolaze do porodičnih ljekara, upravo je suprotno od onog što vladajuća većina obećava i na čemu pokušava pridobiti naklonost glasača. Omogućavanje preuzimanja lijekova bez recepta genetski predodređenim članovima NiP-a vrh je ledenog brijega, ispod kojeg su stotine stranačkih kadrova uhljebljenih u samo godinu dana, dozvole za gradnju stranačkim finansijerima, katastrofalna sigurnosna situacija, ogromne saobraćajne gužve dok tramvajskih šina nema na vidiku, nikad prljaviji i zapušteniji grad, te stalna kršenja zakona, propisa i njihovo prilagođavanje potrebama vladajućih stranaka – navela je također Biščević-Tokić, te nastavila:

VEZANI TEKST - NIPotizmi na djelu: "Naša direktorica, baš sam dobra s njom, antibiotike dobijem bez recepta"

- Umjesto rješavanja tih problema, šef NiP-a Elmedin Konaković ponovo računa broj ruku stranaka u Domu naroda PSBiH. I ponovo fula. Ako nakon više od decenije upravljanja procesima u Kantonu Sarajevo nije naučio više od toga da svu odgovornost za vlastite propuste i zloupotrebe fakturiše drugima, teško je očekivati da će u kratkom periodu razumjeti kompleksnija državna pitanja.

Kazala je da neće "pozvati odgovorne za posljednji skandal sa kupovinom lijekova bez recepta da podnesu ostavke".

- Znam da to neće uraditi jer su mnogima sadašnje političke pozicije jedino ozbiljno radno iskustvo i vrhunac profesionalne karijere, a znam i da će im smjenu osigurati glasači u oktobru. Pozvat ću ih da pokažu bar minimum savjesti i da upute izvinjenje građanima. To je najmanje što im duguju – zaključila je zastupnica.

Podsjećamo, na pauzi posljednje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić ne znajući da su ostali upaljeni mikrofoni u sali gdje se održava sjednica, govori ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admiru Katici da će mu pomoći nabaviti bilo kakav lijek koji mu je potreban.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.