open-navfaktor-logo
search
Udar na civilno društvo
Biserko za Faktor: Vučićev režim liči na Putinov i Orbanov, želi ugasiti svaki kritički stav
Uprava Ministarstva finansija Srbije za sprečavanje pranja novca odlučila je tražiti uvid u sve bankarske transakcije od početka 2019. godine medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana, 20 fizičkih lica i 37 organizacija ili udruženja, "kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca".
30.07.2020. u 13:55
get url
text

Između ostalih, tu su Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Vojvođanski građanski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Centar za evroantlantske studije (CEAS), Helsinški odbor za ljudska prava.

Tako je režim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića krenuo u obračun sa svima onima koji misle drugačije od javnog servisa i tabloida.
 
- Liči na ponašanje premijera Mađarske Viktora Orbana i predsjednika Rusije Vladimira Putina. Cilj je ugušiti svaki kritički stav kada je u pitanju Vučićev režim – kaže za Faktor Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.  
 
Vlast u Srbiji je uradila prvi potez u ofanzivi prema nevladinim organizacijama i građanskim aktivistima. Šta je njihov sljedeći korak?

- Prije svega, vjerovatno će sačekati hoće li biti reakcije iz Evropske unije. Na popisu ima organizacija koje su bliske vlasti, sumnjamo da se tu radi o kamuflaži, u smislu kako tretiraju sve NVO. Nevladine organizacije ili udruženja koja se bave istraživačkim novinarstvom, posebno onim koji se tiče finansijske korupcije, tokova novca već su pod pritiskom vlasti. Oni odranije trpe udare – ističe Biserko.

I Helsinški odbor za ljudska prava Srbije je među "omiljenim" organizacijama Vučićevog režima.

- Plaćenici, izdajnici, godinama nas tako nazivaju. Navikli smo na to, živimo s tim pritiskom – govori Biserko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.