Bitka za direktorsku fotelju KJKP Park: Ramić ne dozvoljava Baltiću povratak na funkciju

Objavljeno: 20.03.17 u 17:13 Autor: R. D.

Safet Baltić i njegov advokat zatražili su da sudska policija asistira prilikom vraćanja Baltića na poziciju direktora sarajevskog KJKP Park, nakon što aktuelni direktor Alen Ramić već dva mjeseca ne želi ispoštovati odluku Općinskog suda u Sarajevu i direktorsku poziciju prepustiti Baltiću.

Safet Baltić i njegov advokat zatražili asistenciju sudske policije
Safet Baltić i njegov advokat zatražili asistenciju sudske policije

- Jutros sam htio ući u firmu, ali Ramić nam nije dao ni da uđemo u krug preduzeća. Moj advokat ga pita je li to odbijate da se provede odluka Suda, a Ramić kaže odbijam. Sada sam od Suda zatražio asistenciju policije i mislim da ću je dobiti za dva dana – izjavio je Baltić za Faktor.

Baltića je Nadzorni odboro preduzeća smijenio sa pozicije direktora u junu 2016. Skupština preduzeća i Skupština kantona Sarajevo prethodno nisu usvojile finansijski izvještaj Parka za 2015. godine, što je Nadzornom odboru bio alibi za Baltićevu smjenu. Na njegovo mjesto postavljen je Alen Ramić. Naknadno je ustanovljeno da su Skupština preduzeća i Kantonalna skupština finansijski izvještaj Parka odbile, a da ga nisu ni razmatrale.

Sedam mjeseci kasnije Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje po kojem Baltićevu smjenu proglašava nezakonitom, i stavlja je van funkcije.

- Vlada KS je usvojila izvještaj o poslovanju Parka za 2015., ali izvještaj nije usvojila Skupština. Nije ga ni razmatrala, jer bi, inače utvrdila da finansijski izvještaj nije negativan, da je gubitak u poslovanju mnogo manji u odnosu na prethodne godine što govori o uspješenom upravljanju i poslovanju društva – navodi se u rješenju Općinskog suda Sarajevo.

Sud u rješenju nalaže Parku da Baltića vratio na posao i omogući mu obavljanje poslova direktora, i to do isteka mandata u maju ove godine. Sud je izrekao rješenje pod prijetnjom novčane kazne za Park i odgovorno lice u Parku.