open-navfaktor-logo
search
Da se ne zaboravi
Bitka za Trebević 30. maja 1993.: Za svoj grad i državu BiH živote dalo 29 sarajevskih boraca
Na obroncima Trebevića na današnji dan, 30. maja 1993. godine, poginulo je 29, a ranjena su 64 pripadnika Prve brdske brigade Stari Grad u borbi za oslobođenje Trebevića sa kojih je agresor bombardovao Sarajevo.
30.05.2021. u 17:41
get url
text
Trebević

U organizaciji Udruženja boraca 115. brigada Stari Grad danas je na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH rahmetli Alije Izetbegovića obilježena 28. godišnjica pogibije 29 pripadnika Prve brdske brigade Stari Grad Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća pripadnici Udruženja boraca 115. brigada Stari Grad, delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, saborci i porodice poginulih odali su počast borcima ove brigade koji su dali svoje živote u akciji na Trebeviću.

U ime Općine Stari Grad i općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića obilježavanju je prisustvovala delegacija koji su činili predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Batalović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, pomoćnica načelnika za  odnose s javnošću Almedina Porča i Samir Muhić savjetnik načelnika za boračka pitanja, a ujedno i učesnik ove bitke.

Tokom današnjeg okupljanja na Šehidskom mezarju Kovači Omer Hujdur učesnik ove presudne bitke podijelio svoja sjećanja na taj dan.

- Toga dana planirali smo akciju s ciljem uništavanja oružja koje se nalazilo na platou Trebevića i kojim su svakodnevno ubijali građane Sarajeva. Akcija je planirana iz četiri pravca: restoran Vidikovac, Pitine stijene, Kosmatnica i četvrti pravac na kojem sam i sam bio je Dom invalida. Komandant pravca je bio Samir Muhić-Švabo - prisjetio se Hujdur.

U noći između 29. i 30.maja prešli smo Veliko i Malo točilo, ušli u dubinu položaja neprijatelja, došli do Doma invalida i tu smo čekali zapovijed za napad koja je došla oko 11 sati, priča Hujdur i dodaje:

- Krenuli smo i prvi dio akcije uspješno obavili. Javljeno nam je da iz pravca Vidikovca ide neprijateljski transporter. U ovoj akciji poginuli su Kenan Imširović, Nedžad Muminović, Šaban Omerović, a ranjen je Mesud Lagumdžija. Čuli smo iz pravca Prvog šumara neprijateljske komande "hvataj ih žive i kolji". Međutim, mi smo uspješno odgovorili njihovim napadima i polako se izvlačili prema Orlovačama. Prilikom povlačenja i ja sam ranjen i tek u bolnici sam saznao i za ostale saborce koji su poginuli - ispričao je Hujdur.

Prva brdska brigada Stari Grad Armije Bosne i Hercegovine u toku dejstva granatirana je iz svih pravaca. Tog dana ubijeno je 29, a ranjena 64 pripadnika ove brigade.

Tog 30. maja, 1993. na obroncima Trebevića za odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva živote su dali:

Nedim Ajanović, Haris Bašić, Edib Čorda, Avdo Hodžić, Kenan Imširpašić, Mirsad Mešić, Senad Osmanagić, Fikret Redžo, Mustafa Smajović, Edmir Babović, Almir Džafo, Emir Delić, Nuraga Hodžić, Kerim Kasapović, Nedžad Muminović, Čedomilj Perak, Samir Ribić, Pero Stanić, Ahmedin Zejnilhodžić, Mustafa Barlov, Sejfo Džano, Ermin Hasanović, Emir Imamović, Enver Kurtović, Alija Oruč, Sanin Ramović, Edhem Selimović, Nesib Velić i Šaban Omerović.

115 brdska brigada Stari Grad, 30.05.2021.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.