Bivši komandir Granične policije BiH tužio državu

objavljeno: 13.06.2018. u 13:12

Emir Dudo, nekadašnji komandir Granične policije koji je pravomoćno oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja, podnio je tužbu zbog nezakonitog otkaza.

Dudin advokat Adi Bahtović je na pripremnom ročištu pred Državnim sudom rekao da je tužba posljedica disciplinskog postupka koji je vodila Granična policija. Tužba, kako je pojašnjeno, podignuta je protiv Ministarstva sigurnosti, Granične policije i Vijeća ministara.

Kako je naveo Bahtović, u tom postupku Dudo je proglašen odgovornim za težu povredu discipline koja se odnosi na otuđenje automobilskih guma sa službenog vozila.

Uporedo s tim postupkom, pokrenut je i krivični pred Sudom BiH, koji je završio oslobađajućom presudom.

VEZANI TEKST - Komandir GPBiH oslobođen optužbi za krađu guma sa službenog vozila

- Ovaj postupak se vodi po pravilima parničnog. Tužilac želi dokazati da je disciplinski postupak proveden na njegovu štetu i pogrešno utvrđeno činjenično stanje - kazao je Bahtović.

Dudo namjerava dokazati, prema njegovom advokatu, da je nevin i pobiti rješenje Granične policije koje je "nezakonito i nepravilno".

Pomoćnik pravobranioca BiH Fahreta Delić je rekla da je tokom krivičnog postupka promijenjena kvalifikacija djela.

- Bez obzira na odluku suda, tužena smatra da djelo koje je počinio tužilac obuhvata razna nedopuštena ponašanja, što je dovelo do povrede službene dužnosti - kazala je Delić, piše BIRN.

Tužilac Dudo je negirao te navode.

Apelaciono vijeće Suda BiH je komandira Granične policije Emira Dudu u februaru ove godine oslobodilo krivice za zloupotrebu položaja zbog otuđenja automobilskih guma sa službenog vozila. Dudo je oslobođen krivice da je krajem 2016. godine u jedan autoservis u Foči dovezao službeno vozilo "golf 7" i naredio radnicima da s tog automobila skinu nove gume s felgama te da ih namontiraju na "golf 6" u vlasništvu njegovog oca.

Prvostepenom presudom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju šest mjeseci i zabrana obavljanja funkcije komandira Granične policije u trajanju dvije godine. Međutim, ova presuda je ukinuta i postupak je obnovljen.

Postupak po tužbi zbog otkaza zakazan je za 11. oktobar.