open-navfaktor-logo
search
Angažirana firma
Bivše američke diplomate lobiraju za BiH u Washingtonu, iz RS-a se žale na "bošnjački lobi"
Ugovorom je utvrđeno da će trajati od 1. augusta 2019. do 31. jula 2020. godine
13.11.2019. u 12:10
get url
text
Kongres SAD-a
Kongres SAD-a

Lobistička firma iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Alexandria Group International lobira za interese Bosne i Hercegovine u Washingtonu. Ugovor koji je potpisan u julu ove godine stupio je na snagu 1. augusta, a interese naše zemlje u SAD-u će zastupati nekadašnje američke diplomate koje su od ranije u uskoj vezi sa BiH.

Ugovor sa Alexandria Group International je potpisala američka kompanija SH Logistics, na čijem je čelu Nihad Poljaković, Bošnjak iz Zvornika koji već godinama živi i radi u SAD-u.

- Mi u Alexandria Group International smo sretni što je SH Logistics (SH Logistics/Bosna) odabrao našu firmu koja će pomagati u zastupanju interesa Bosne u Washingtonu – navodi se u dokumentima prijavljenim Mnistarstvu pravde SAD-a.

Ugovorom je utvrđeno da će trajati od 1. augusta 2019. do 31. jula 2020. godine, osim ako se u međuvremenu obje strane drugačije dogovore.

- Za vrijeme našeg angažmana, SH Logistics/Bosna pristaje platiti firmi mjesečni iznos od 20.500 dolara, s tim da prva uplata, koja podrazumijeva tri mjeseca usluge, ili 61.500 dolara, dospijeva nakon potpisivanja ovog pisma, a naknadne mjesečne uplate od 20.500 dolara dospijevaju prvog dana svakog mjeseca, počevši u septembru 2019. godine do kraja maja 2020. godine – utvrđeno je ugovorom.

Alexandria Group International se obavezala da će, između ostalog, raditi na provedbi američke politike i aktivnosti koje podržavaju otvoreno i integrirano tržište, jedinstvo i demokratiju u BiH. Ta će lobistička firma, kako je utvrđeno ugovorom, raditi na promoviranju interesa SH Logistics/Bosne pred američkom administracijom, Kongresom, medijskim i think-tank organizacijama, te akademskim zajednicama, uključujući "pomaganje u ugovaranju sastanaka za SF Logistics/Bosnu i bosanske dužnosnike, kao i druge lidere i ključne pristalice koje vi odredite, sa službenicima administracije relevantnih odjeljenja i agencija, republikanske i demokratske članove Senata SAD-a i Predstavničkog doma SAD-a i ostale kreatore politika i utjecajne osobe u SAD-u".

{$galerijaFotografija}

Da će, u skladu sa definiranim obavezama, ova lobistička firma raditi u interesu BiH u SAD-u, potvrdio je u kratkom razgovoru za Faktor i Nihad Poljaković, vlasnik firme SH Logistics.

- To je pomoć BiH. Pokušavamo pomoći u zastupanju interesa BiH u SAD-u – kazao nam je Poljaković, naglasivši da će uskoro biti u prilici iznijeti više detalja o ovim aktivnostima.

Ugovor je u ime Alexandria Group International potpisao suvlasnik te firme Marshall Harris, stručnjak za međunarodno pravo koji je karijeru započeo u State Departmentu. Pored diplomatskih angažmana u Velikoj Britaniji, Bugarskoj i Makedoniji, u Washingtonu je obnašao dužnost specijalnog pomoćnika u Uredu državnog sekretara Jamesa Bekera. U jeku agresije na BiH, 1993. godine, podnio je ostavku u znak protesta protiv američke neaktivnosti u BiH.

- Neću govoriti u ime svojih kolega koji su ostali u State Departmentu, ali znam da nisam jedini koji osjeća da ne radimo pravu stvar, da ne radimo dovoljno u Bosni – kazao je tada Harris.

U svojoj ostavci je napisao da "više ne može služiti u State Departmentu koji prihvata nasilno raspadanje evropske države i koji neće djelovati protiv genocida i srpskih zvaničnika koji ga čine". Nakon ostavke je počeo raditi u uredu kongresmena Franka McCloskeyja, dokazanog prijatelja BiH po kojem je nazvan i most u sarajevskom naselju Otoka.

Zajedno sa drugim aktivistima, Marshall je osnovao, a zatim je vršio dužnost izvršnog direktora Balkan Action Councila, koji je ujedinio 50 uglednih Amerikanaca, uključujući bivše sekretare kabineta, u potrazi za američkom intervencijom za zaustavljanje zločina u Bosni. Jedna je od ključnih osoba koja je doprinijela usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Kongresu SAD-a.

Kao politički savjetnik sa sjedištem u Washingtonu, od 1999. godine je kao ključni savjetnik bivšeg senatora Boba Dolea zastupao desetke stranih klijenata, kao i brojne američke korporacije koje traže posao sa stranim vladama. Ima dugu historiju odnosa sa Kosovom, obnašajući i dužnost savjetnika kosovske delegacije tokom pregovora u Rambouilletu, te kao savjetnik predsjednika Ibrahima Rugove. Pomagao je i Crnoj Gori pri nastojanju da dobiju podršku SAD-a u borbi za nezavisnost.

Harrisov partner u ovoj lobističkoj formi je John Menzies, bivši ambasador SAD-a u našoj zemlji. Pored BiH, radio je kao šef Misije UN-a u Prištini, a diplomatska karijera ga je vodila od Bugarske, preko Njemačke do Mađarske, a imao je značajnu ulogu tokom pregovora u Dejtonu.

Nedavno se, podsjećamo, šef Predstavništva RS-a u Washingtonu Obrad Kesić u razgovoru za Sputnjik požalio kako "Bošnjaci i njihovi lobisti pokušavaju da kroz Kongres SAD-a provuku rezoluciju protiv RS-a zbog diskriminacije Bošnjaka i kršenja manjinskih prava". Dodao je da je "bošnjački lobi" angažirao jednu firmu da lobira u njihovo ime, te da tu firmu predvode dvojica bivših američkih diplomata koji, kako je kazao, nastupaju vrlo agresivno.

- Oni imaju tri cilja. Prvi cilj je da se osudi RS. Oni na razne načine zagovaraju nove sankcije protiv RS-a ili prema pojedinim političarima u RS-u. Drugi cilj im je da uvedu sankcije prema liderima Hrvata, prvenstveno prema Draganu Čoviću, koga Bošnjaci u Washingtonu predstavljaju kao ruskog agenta. Treći je da pokušaju ponovo da animiraju američku politiku da još dublje uđe u rješavanje problema u BiH preko specijalnog predstavnika za Balkan Matthewa Palmera i State Departmenta – kazao je Kesić.

Prema zvaničnim podacima, entitet RS je samo u 2018. godini na lobiranje u SAD-u potrošio 2.079.250 dolara, dok je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) potrošio 40.000 dolara. Godinu ranije je Vlada RS-a potrošila 1.733.074 dolara, a procjenjuje se da je entitet RS u te svrhe do sada potrošio više od 30 miliona KM.

U maju ove godine je sklopljen ugovor sa lobističkom firmom McGinnis Lochridge, kojoj entitet RS plaća 80.000 dolara mjesečno za potrebe "savjetovanje Vlade RS-a o stvarima koje se tiču međunarodnog prava". Ugovor je potpisan na period od 1. maja do 31. decembra 2019. godine.

Pored tog novca, entitet RS je za rad Predstavništva u Washingtonu do sada izdvojio oko četiri miliona KM.

VEZANI TEKST - Lobistički debakl RS-a: Platili četiri miliona KM za kritikovanje "dolazeće" američke administracije

Kao rezultat tog ulaganja i provedenih aktivnosti su uslijedile sankcije sa predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i njegovog stranačkog kolegu Nikolu Špirića.

Ugovor lobiranje 01.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.