Petak, 19.08.2022.

Bivše američke diplomate lobiraju za BiH u Washingtonu, iz RS-a se žale na "bošnjački lobi"

Ugovorom je utvrđeno da će trajati od 1. augusta 2019. do 31. jula 2020. godine

Lobistička firma iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Alexandria Group International lobira za interese Bosne i Hercegovine u Washingtonu. Ugovor koji je potpisan u julu ove godine stupio je na snagu 1. augusta, a interese naše zemlje u SAD-u će zastupati nekadašnje američke diplomate koje su od ranije u uskoj vezi sa BiH.

Ugovor sa Alexandria Group International je potpisala američka kompanija SH Logistics, na čijem je čelu Nihad Poljaković, Bošnjak iz Zvornika koji već godinama živi i radi u SAD-u.

- Mi u Alexandria Group International smo sretni što je SH Logistics (SH Logistics/Bosna) odabrao našu firmu koja će pomagati u zastupanju interesa Bosne u Washingtonu – navodi se u dokumentima prijavljenim Mnistarstvu pravde SAD-a.

Ugovorom je utvrđeno da će trajati od 1. augusta 2019. do 31. jula 2020. godine, osim ako se u međuvremenu obje strane drugačije dogovore.

- Za vrijeme našeg angažmana, SH Logistics/Bosna pristaje platiti firmi mjesečni iznos od 20.500 dolara, s tim da prva uplata, koja podrazumijeva tri mjeseca usluge, ili 61.500 dolara, dospijeva nakon potpisivanja ovog pisma, a naknadne mjesečne uplate od 20.500 dolara dospijevaju prvog dana svakog mjeseca, počevši u septembru 2019. godine do kraja maja 2020. godine – utvrđeno je ugovorom.

Alexandria Group International se obavezala da će, između ostalog, raditi na provedbi američke politike i aktivnosti koje podržavaju otvoreno i integrirano tržište, jedinstvo i demokratiju u BiH. Ta će lobistička firma, kako je utvrđeno ugovorom, raditi na promoviranju interesa SH Logistics/Bosne pred američkom administracijom, Kongresom, medijskim i think-tank organizacijama, te akademskim zajednicama, uključujući "pomaganje u ugovaranju sastanaka za SF Logistics/Bosnu i bosanske dužnosnike, kao i druge lidere i ključne pristalice koje vi odredite, sa službenicima administracije relevantnih odjeljenja i agencija, republikanske i demokratske članove Senata SAD-a i Predstavničkog doma SAD-a i ostale kreatore politika i utjecajne osobe u SAD-u".

Da će, u skladu sa definiranim obavezama, ova lobistička firma raditi u interesu BiH u SAD-u, potvrdio je u kratkom razgovoru za Faktor i Nihad Poljaković, vlasnik firme SH Logistics.

- To je pomoć BiH. Pokušavamo pomoći u zastupanju interesa BiH u SAD-u – kazao nam je Poljaković, naglasivši da će uskoro biti u prilici iznijeti više detalja o ovim aktivnostima.

Ugovor je u ime Alexandria Group International potpisao suvlasnik te firme Marshall Harris, stručnjak za međunarodno pravo koji je karijeru započeo u State Departmentu. Pored diplomatskih angažmana u Velikoj Britaniji, Bugarskoj i Makedoniji, u Washingtonu je obnašao dužnost specijalnog pomoćnika u Uredu državnog sekretara Jamesa Bekera. U jeku agresije na BiH, 1993. godine, podnio je ostavku u znak protesta protiv američke neaktivnosti u BiH.

- Neću govoriti u ime svojih kolega koji su ostali u State Departmentu, ali znam da nisam jedini koji osjeća da ne radimo pravu stvar, da ne radimo dovoljno u Bosni – kazao je tada Harris.

U svojoj ostavci je napisao da "više ne može služiti u State Departmentu koji prihvata nasilno raspadanje evropske države i koji neće djelovati protiv genocida i srpskih zvaničnika koji ga čine". Nakon ostavke je počeo raditi u uredu kongresmena Franka McCloskeyja, dokazanog prijatelja BiH po kojem je nazvan i most u sarajevskom naselju Otoka.

Zajedno sa drugim aktivistima, Marshall je osnovao, a zatim je vršio dužnost izvršnog direktora Balkan Action Councila, koji je ujedinio 50 uglednih Amerikanaca, uključujući bivše sekretare kabineta, u potrazi za američkom intervencijom za zaustavljanje zločina u Bosni. Jedna je od ključnih osoba koja je doprinijela usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Kongresu SAD-a.

Kao politički savjetnik sa sjedištem u Washingtonu, od 1999. godine je kao ključni savjetnik bivšeg senatora Boba Dolea zastupao desetke stranih klijenata, kao i brojne američke korporacije koje traže posao sa stranim vladama. Ima dugu historiju odnosa sa Kosovom, obnašajući i dužnost savjetnika kosovske delegacije tokom pregovora u Rambouilletu, te kao savjetnik predsjednika Ibrahima Rugove. Pomagao je i Crnoj Gori pri nastojanju da dobiju podršku SAD-a u borbi za nezavisnost.

Harrisov partner u ovoj lobističkoj formi je John Menzies, bivši ambasador SAD-a u našoj zemlji. Pored BiH, radio je kao šef Misije UN-a u Prištini, a diplomatska karijera ga je vodila od Bugarske, preko Njemačke do Mađarske, a imao je značajnu ulogu tokom pregovora u Dejtonu.

Nedavno se, podsjećamo, šef Predstavništva RS-a u Washingtonu Obrad Kesić u razgovoru za Sputnjik požalio kako "Bošnjaci i njihovi lobisti pokušavaju da kroz Kongres SAD-a provuku rezoluciju protiv RS-a zbog diskriminacije Bošnjaka i kršenja manjinskih prava". Dodao je da je "bošnjački lobi" angažirao jednu firmu da lobira u njihovo ime, te da tu firmu predvode dvojica bivših američkih diplomata koji, kako je kazao, nastupaju vrlo agresivno.

- Oni imaju tri cilja. Prvi cilj je da se osudi RS. Oni na razne načine zagovaraju nove sankcije protiv RS-a ili prema pojedinim političarima u RS-u. Drugi cilj im je da uvedu sankcije prema liderima Hrvata, prvenstveno prema Draganu Čoviću, koga Bošnjaci u Washingtonu predstavljaju kao ruskog agenta. Treći je da pokušaju ponovo da animiraju američku politiku da još dublje uđe u rješavanje problema u BiH preko specijalnog predstavnika za Balkan Matthewa Palmera i State Departmenta – kazao je Kesić.

Prema zvaničnim podacima, entitet RS je samo u 2018. godini na lobiranje u SAD-u potrošio 2.079.250 dolara, dok je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) potrošio 40.000 dolara. Godinu ranije je Vlada RS-a potrošila 1.733.074 dolara, a procjenjuje se da je entitet RS u te svrhe do sada potrošio više od 30 miliona KM.

U maju ove godine je sklopljen ugovor sa lobističkom firmom McGinnis Lochridge, kojoj entitet RS plaća 80.000 dolara mjesečno za potrebe "savjetovanje Vlade RS-a o stvarima koje se tiču međunarodnog prava". Ugovor je potpisan na period od 1. maja do 31. decembra 2019. godine.

Pored tog novca, entitet RS je za rad Predstavništva u Washingtonu do sada izdvojio oko četiri miliona KM.

VEZANI TEKST - Lobistički debakl RS-a: Platili četiri miliona KM za kritikovanje "dolazeće" američke administracije

Kao rezultat tog ulaganja i provedenih aktivnosti su uslijedile sankcije sa predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i njegovog stranačkog kolegu Nikolu Špirića.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh