open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Bivši direktor "Agrokomerca" osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora
Općinski sud u Bihaću donio je prvostepenu nepravosnažnu presudu kojom je bivšeg direktora dioničkog društva "Agrokomerc" Velika Kladuša Ermina Mujića  (1969) iz Bihaća osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca zbog više krivičnih djela.
04.05.2020. u 14:23
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva USK, presudom je proglašen krivim zbog primanja dara ili drugih oblika koristi, pokušaja zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i neuspjelog podstrekavanja na pronevjeru u službi.

Također, Općinski sud u Bihaću je presudom Mujiću izrekao sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja funkcije direktora ili člana uprave javne ustanove i javnog poduzeća u trajanju od tri godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim što se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne uračuva u trajanje ove mjere.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u martu 2018. godine godine podiglo optužnicu protiv Mujića i stavilo mu na teret tri tačke optužnice.

Njega je, inače, organima gonjenja prijavio Nermin Alešević, poznat javnosti iz afere "Potkivanje". Pripadnici SIPA-e uhapsili su ga nakon toga u akciji kodnog naziva "Kapija". 

- Stavljeno mu je na teret da je u oktobru 2017. godine od A. N. zahtijevao dar od 45.000 KM kako bi u ime dioničkog društva "Agrokomerc" Velika Kladuša s njim zaključio ugovor o zakupu poslovnih prostorija, a potom u novembru 2017. godine od ovoe osobe primio "ratu" od 25.000 KM prethodno označenih novčanica.

Također, stavljeno mu je na teret da je u oktobru i novembru 2017. godine podstrekavao A. N. da prisvoji sredstva koja su na namjenskom računu deponirana za plaćanje zakupnine dioničkom društvu "Agrokomerc" Velika Kladuša, te da ova sredstva preda njemu u vidu dara. O ovim prijedlozima Mujića A. N. je obavijestio organe krivičnog gonjenja.

Trećom tačkom optužnice mu je stavljeno na teret da je u periodu od 1. juna 2016. godine do 13.novembra 2017. godine propustio fakturisati mjesečne iznose zakupnine društvu lica A. N. čime bi za dioničko društvo "Agrokomerc" Velika Kladuša nastupila šteta u iznosu od preko 42,000 KM. Očekivao je da će na ovaj način  A. N. prisvojiti navedeni iznos i iskoristiti ga kako bi Mujiću dao dar koji je tražio. Međutim, A. N. nije pristao na to, već i dalje priznaje iznose zakupnine koje ima prema dioničkom društvu "Agrokomerc“ Velika Kladuša - navode iz Tužilaštva USK.

Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću, naveli su iz Tužilaštva USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.