Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Livnu je za sutra zakazao ročište radi izjašnjenja o krivici u krivičnom predmetu protiv optuženog, bivšeg direktora Šumskog gospodarskog društva Hercegbosanske šume d.o.o Branka Ivkovića.

Općinski sud u Livnu je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Livnu protiv osumnjičenog Ivkovića radi postojanja osnovane sumnje da je radnjama opisanim kao u optužnici počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Kako se navodi u optužnici, njemu se stavlja na teret da je u svojstvu odgovorne osobe u preduzeću Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, od 7. novembra 2018. do 20. novembra 2019. godine, kao direktor preduzeća, iskoristio svoja službena ovlaštenja propisana Statutom društva te suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, Pravilnika o radu i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, bez procedure provođenja obaveznog javnog oglašavanja konkursa za prijem u radni odnos, direktnim zaključivanjem ugovora o radu, primio u radni odnos 135 osoba.

Nakon prijema, osobe su raspoređene u razne organizacijske jedinice preduzeća: Direkcija društva Kupres, Šumarija Livno, Tomislavgrad, Kupres, Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar.

Dalje se navodi da te određene osobe u vrijeme prijema u radni odnos u skladu s internim pravilnicima, nisu ispunjavale opće i posebne uvjete u pogledu stručne spreme i radnog iskustva propisanih za radno mjesto za koje su zaključeni ugovori.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo izvođenje više od dvije stotine materijalnih dokaza uključujući saslušanje 37 svjedoka.