Memorijalnim maršem dugim 28 kilometara, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća danas je obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici.

Kroz ovaj logor prošlo je 8.000 zarobljenih Bošnjaka iz Vlasenice i okoline, a 1.600 ih je ubijeno. Na Šehidskom mezarju Rakita do sada je ukopana 371 osoba, dio ubijenih ukopan je na porodičnim i mjesnim mezarjima, dok posmrtni ostaci još oko hiljadu osoba leže rasuti po brdima. 

Ibro Alibašić iz okoline Kalesije jedan je od preživjelih logoraša, koji je, priča, uhapšen pred kućom u Šeheru 27. maja 1992. godine, a nakon što je pet dana proveo u Paprači, doveden je u fiskulturnu salu u Srednjoškolskom centru u Vlasenici. Nakon nekog vremena, zarobljenicima je rečeno da ih vode na navodno "bezbjednije mjesto". No, završili su u logoru Sušica, gdje su se neprestano smjenjivala mučenja, premlaćivanja i ubistva. 

- Spavali smo na betonu, bez hrane, bez ičega. Kriška hljeba dnevno i vode ako te puste da doneseš vode. Svaki njihov izlazak na ratište za nas je bio koban, jer su nas sve udarali kada se vrate. Nisu gledali da li je ko kriv. Ide, pretuče i ode on dalje - prisjeća se Alibašić. 

Da žrtve vlaseničkih Bošnjaka ne bi s vremenom pale u zaborav, pokrenuta je inicijativa za otkup objekta u kojem je bio logor, kako bi se na tom mjestu napravila spomen-soba. 

- Ovaj logor želimo pretvoriti u neki omladinski centar gdje bismo omladinu širom svijeta, našu dijasporu i njihovu djecu okupljali ovdje i na neki način ih upoznali s onim što se dešavalo 1992. godine ovdje u Vlasenici. Kada je u pitanju i srednje Podrinje i sve ove opštine - navodi Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda u RS-u. 

Za ratne zločine u Vlasenici do sada su pravosnažno osuđene tek tri osobe. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2005. godine osudio je Dragana Nikolića zvanog Jenki, komandanta logora Sušica, na 20 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i mučenja bošnjačkih logoraša u Sušici. Prije pet godina pušten je na prijevremenu slobodu, a nedavno je umro, dok je Sud Bosne i Hercegovine na zatvorsku kaznu u trajanju od ukupno 40 godina osudio Predraga Bastaha, zvanog Car i Gorana Viškovića, zvani Vjetar. Njih dvojica su na izdržavanju kazne. 

Na listi optuženih za ratne zločine, između ostalih, je i Miroslav zvani Mićo Kraljević, aktuelni načelnik Vlasenice. 

- Naša je obaveza da njegujemo kulturu sjećanja na zločine koji su počinjeni nad našim narodom, da nikad ne zaboravimo i da uvijek tražimo istinu i pavdu. Nikada ne smijemo odustati. Nikada ne smijemo dozvoliti da istina bude poražena. Danas imamo tendenciju da oni koji šire laž i neistinu žele pobijediti istinu i gurnuti je u stranu. Naša je obaveza da svjedočimo i govorimo o zločinima. Zahtijevamo od pravosudnih institucija da više rade, da budu pravedniji i da kažnjavaju ratne zločince. Za nas je neprihvatljivo da pravosudne institucije žele uspostavljati ravnotežu. Ravnoteže nije bilo ni u činjenju zločina, pa ne može biti ni u kažnjavanju ratnih zločinaca. Najviše kažnjenih će biti na strani onih koji su činili sistemske i najteže zločine. Pravosuđe se time mora voditi.

Neprihvatljivo je da oni koji su osumnjičeni, a žrtve znaju da su zločinci, upravljaju našim lokalnim zajednicama i životima naših građana, kojima su ubijali najbliže članove naših porodica. Ubice se slobodno šetaju Vlasenicom, Bratuncem, Zvornikom, Srebrenicom, Višegradom, Fočom i drugim mjestima. Mi to znamo, ali mi želimo pravdu. Mi ne želimo osvetu. Mi nismo narod koji zagovara osvetu. Mi mislimo da osveta nije pavi put. Mi želimo pravdu, ali pravdu moraju donijeti pravosudne institucije. Oni trebaju što je prije moguće procesuirati zločince, kako ne bi izazvali revolt naših građana, koji ne mogu više gledati ratne zločince na slobodi - rekao je u svom obraćanju Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.