Bivši nogometaš Rio Ferdinand: Kad je supruga umrla, shvatio sam da je lako skliznuti u ponor

Objavljeno: 21.03.17 u 22:22

Istog mjeseca kad je završio bogatu nogometnu karijeru, legendarni engleski stoper ostao je bez supruge, koja je umrla od raka dojke. Za engleski “The Times“ otkrio je kako su se on i troje djece nosili s velikim gubitkom.

Rija Ferdinanda znamo kao jednog od najboljih engleskih braniča novijeg doba, a nekad i kao najskupljeg obrambenog nogometaša u historiji. Kada je upoznao Rebeccu Ellison, imao je samo 21 godinu i bio mladi igrač West Hama u usponu, a ona računovotkinja i instruktorica fitnessa.

Bila je to 1999. godina, a sedam godina kasnije par je dobio prvo od troje djece. Bili su primjer sretnog para, u kojem ljepša polovica nije u vezi zbog nogometnog talenta i posljedične debljine novčanika.

Rio se odlučio "penzionirati" 2015. godine i zajedno su planirali kako će im život izgledati u tom novom razdoblju. Istog mjeseca Rebecca je umrla.

Desetak sedmica ranije dijagnosticirali su joj rak dojke. Sama dijagnoza nije im drastično promijenila život, i dalje su funkcionirali kao da će sve biti u redu. Ali bolest nije tako mislila. Brzo je uznapredovala i - pobijedila.

- Shvatiš da je igranje nogometa najobičnija šetnja u parku u usporedbi s osjećajem kad moraš djeci reći da više nikad neće vidjeti majku! Nikad nisam morao učiniti nešto tako teško i emocionalno zahtjevno - otkrio je danas 38-godišnji Ferdinand.

A djeca se drukčije nose s gubitkom. Sinovima Lorenzu (10) i Tateu (8) je teže o tome razgovarati nego kćerkici Tiji (5).

 - Ona spava sa mnom svake noći i lakše joj je reći neke stvari, kao da joj nedostaje mama. Još je mlada i ne analizira previše. Dečki pomisle kako bi takav razgovor mogao rastužiti tatu, teško mi je išta izvući od njih -  kaže Rio, koji se nakon Rebeccine smrti okrenuo alkoholu, ali nakon mjesec dana ga se odrekao.

Kad čovjek ostane sam sa svojim mislima i bolom, lako je skliznuti s ivice ponora.

- Misliš da se dobro nosiš sa svim. Ali kad djeca odu u krevet, a ti ne možeš zaspati, kad jednostavno ne želiš ni o čemu razmišljati, tad počinju problemi. Nikad nisam razumio samoubistvo, ali tad sam shvatio kako ljudi mogu pasti tako nisko. To je samotno i mračno mjesto. Shvatiš kako je lako skliznuti u ponor - objasnio je Ferdinand.

No preživio je, prebrodio tragični gubitak. Djeca rastu, život ide dalje, a on je sad, pišu britanski tabloidi, u vezi s Kate Wright, zvijezdom poznate britanske sapunice "The Only Way Is Essex".

Rio je nakon West Hama kratko igrao u Leeds Unitedu, koji ga je kupio za 20-ak miliona eura, a kasnije prodao Manchester Unitedu za deset više. U oba slučaja rušio je svjetski rekord u odšteti za odbrambenog igrača. U karijeri je ostvario puno pobjeda, doživio i neke poraze, ali nijedan težak kao onaj koji ga je zadesio neposredno nakon okončanja karijere.