open-navfaktor-logo
search
ŠOKANTNO PRIZNANJE
Bivši olimpijski pobjednik koristio doping
Bivši olimpijski pobjednik u desetoboju Nijemac Christian Schenk priznao je da je u profesionalnoj karijeri koristio doping, prenosi Anadolu Agency (AA).
28.08.2018. u 17:38
get url
text
get url
text

Sada 53-godišnji Schenk je nakon 30 godina u razgovoru za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, priznao da je koristio nedozvoljene supstance i da se sada bori s brojnim psihološkim problemima.

- Patim od teškog oblika depresije, borio sam se crnim mislima, razmišljao sam čak da sebi oduzmem život - rekao je Schenk, čija će autobiografija biti objavljena sljedeći mjesec, istakavši da je doping prvi put upotrijebio kada je imao 20 godina.

- Ustvari, 1985. godine je to za mene bilo kao da ću napraviti korak naprijed. Shvatio sam to kao neku vrstu priznanja. Kada sam prvi put dobio tablete, postao sam dio tima, što je značilo da se očekivalo od mene - kazao je Schenk.

Dodao je da je isprva negirao uzimanje zabranjenih tvari.

- Tada sam počeo koristiti pravno malo blaži izraz, da se nikada nisam dopingovao. Naravno, obje su tvrdnje bile laž - rekao je Schenk.

Schenk je osvojio zlatnu medalju na OI u Seulu 1988. godine za Njemačku Demokratsku Republiku. Za ujedinjenu Njemačku je osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu 1991. godine u Tokiju, a bio je bronzani i na Evropskom prvenstvu 1990. godine u Splitu. S obzirom na njegovo priznanje, sve tri medalje s najvećih atletskih takmičenja i olimpijskih igara osvojene su pod uticajem dopinga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.