open-navfaktor-logo
search
Živio u Ukrajini
Bivši predsjednik Sakašvili uhapšen po povratku u Gruziju nakon osam godina
Bivši predsjednik Mihail Sakašvili uhapšen je po povratku u Gruziju, saopćila je vlada u petak, u potezu koji je došao u vrijeme kada bivši čelnik pokušava da okupi pristalice uoči gruzijskih lokalnih izbora koji se smatraju ključnim za politički kurs zemlje.
01.10.2021. u 20:21
get url
text
Mihail Sakašvili
Mihail Sakašvili

Objava premijera Irakli Garibašvilija uslijedila je otprilike 18 sati nakon što je Sakašvili, koji je živio u Ukrajini u nekoliko godinama, objavio na Facebooku da se vraća kući.

Sakašvili je bio predsjednik od 2004-2013. godine i stekao je ugled zbog energičnih napora protiv gruzijske endemske korupcije, ali su Gruzijci postali sve nezadovoljniji onim što smatraju njegovim autoritarnim inklinacijama i povrememo prevrtljivim ponašanjem.

Došao je na vlast u protestima u takozvanoj Ružičastoj revoluciji koji su nagnali prethodnog predsjednika, bivšeg sovjetskog ministra vanjskih poslova  Eduarda Ševardnadzea, da podnese ostavku.
 
Sakašvilii je napustio zemlju ubrzo nakon izbora u 2013. u kojima se nije mogao natjecati, i njihov pobjednik bio je kandidat opozicione stranke Gruzijski san.

U 2018. gruzijski sud ga je osudio i izrekao mu je kaznu do šest godina zatvora.

Sakašvili se preselio u Ukrajinu, gdje je postao guverener korupcijom zaražene regije Odesa, i dobio je ukrajinsko državljanstvo, koje je poništilo njegovo gruzijsko državljanstvo. On se, ipak, razišao s ondašnjim predsjednikomt Petrom Porošenkom, podnoseći ostavku s pozicije i oduzeto mu je ukrajinsko državljanstvo.

Vratio se u Ukrajinu u 2017. godine, ali je na kraju bio deportovan u Poljsku. Nakon što je Porošenkov nasljednik Volodimir Zelenski došao na vlast, Sakašvili se vratio u Ukrajinu i imenovan je na vodeću poziciju za borbu protiv korupcije, prenosi Associated Press.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.