open-navfaktor-logo
search
Beograd
Bivši pripadnik Vojske RS-a priznao ubistvo civila u Bosanskom Petrovcu
Na početku obnovljenog suđenja pred Višim sudom u Beogradu, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Milan Dragišić priznao je da je ubio jednog civila u Bosanskom Petrovcu u septembru 1992.
11.02.2020. u 17:17
get url
text

Dragišić je pred Višim sudom u Beogradu rekao da je ubio jednog civila u Bosanskom Petrovcu u septembru 1992. godine. On je optužen i za ubistvo još dvije i pokušaj ubistva još tri osobe, ali je to negirao.

-Ja ne mogu to da pobijam (odgovornost za ubistvo prvog civila op.a.). A za drugo nema dokaza - kazao je Dragišić.

On se tereti za ubistva civila Asima Kavaza, Eldina Zajkića i Safeta Terzića i pokušaj ubistva Asimovog sina Muhameda Kavaza, Asmira Lemeša i Šaćira Hujića 20. septembra 1992. u Bosanskom Petrovcu. Tužilaštvo navodi da je optuženi počeo da "divlja" kada je vidio mrtvo tijelo svog brata Dragana, koji je stradao tokom borbi u Bihaću.

U aprilu 2019. osuđen je na četiri godine zatvora zbog ubistva Asima Kavaza i pokušaj ubistva njegovog sina i Asmira Lemeša. Ostalih optužbi je oslobođen. Apelacioni sud je u novembru prošle godine ovu presudu poništio zbog kršenja procedure i naložio novo suđenje. Sudija Vladimir Duruz je rekao da na ponovnom suđenju nema potrebe za saslušavanjem novih svjedoka ili predstavljanjem novih dokaza.

-Iz rješenja Apelacionog suda ne proizlazi da trebaju novi dokazi osim što su oni rekli da ovo vijeće ponovno razmisli o činjenicama - dodao je Duruz.

Sljedeće ročište zakazano je za 20. mart.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.