open-navfaktor-logo
search
Problem s penalima
Bivši reprezentativac Hrvatske prozvao Červara: Lino, daj mi da pucam, zabit ću 18 od 19
Bivši rukometaš Barcelone objasnio je da je izvođenje sedmeraca puno više od samog šuta
21.01.2020. u 13:09
get url
text

Rukometna reprezentacija Hrvatske u ponedjeljak je zabilježila i treću pobjedu u drugom krugu Evropskog prvenstva nakon što je s 22:21 savladala Češku.

Izabranici Line Čevara na ovogišnjem kontinentalnom šampionatu imaju dosta problema sa realizacijom sedmeraca, a promašaje sa sedam metara mogli su skupo platiti u duelu s Njemačkom, u kojem su na kraju ipak slavili.

Zbog nesuglasica sa selektorom Manuel Štrlek, koji je u prošlosti bio jedan od glavnih "penaldžija" kod Kauboja, nije u sastavu Hrvatske na Euru.

Legendarno krilo hrvatske reprezentacije Patrik Ćavar, koji je sa ovom selekcijom osvojio olimpijsko zlato 1996. godine, kaže da ima rješenje za slabu realizaciju sedmeraca.

- Mislim da je to ipak malo previše promašenih sedmeraca. Ali imam ja rješenje za taj problem. Nisam rukometnu loptu držao u rukama deset godina, ali mogao bi me Lino pozvati samo da pucam penale. Ja bih od tih 19 zabio 18 - rekao je Ćavar uz smijeh, koji je naglasio da Hrvatska promašuje puno sedmeraca.

Bivši rukometaš Barcelone objasnio je da izvođenje sedmeraca puno više od samog šuta.

- Izvođenje sedmeraca je sastavljeno od nekoliko stvari. Za početak, morate otprilike poznavati golmana. Je li letač, spušta li se ili nešto treće, i onda morate imati svoje šuteve za svaku od tih situacija. Ja sam, recimo, imao varijaciju nekih sedam ili osam šuteva. Sve počinje od toga kako se golman pozicionira i cilj je trzajima izbaciti ga iz ravnoteže. Ali u konačnici je sve na izvođaču, on donosi odluku u zadnji trenutak i ona mora biti prava. Tu su i dobra ruka, dobar zglob, instinkt kojim možda možete predvidjeti golmansku reakciju... Ima tu dosta stvari, nije to baš tako jednostavno kao što izgleda - objasnio je Ćavar u razgovoru za Sportske novosti, te dodao da su šuteri svakako u psihološki težoj poziciji od golmana.

- Ti kontrolišeš šut, ti kontroliraš gdje ćeš poslati loptu, a ako golman ne odbrani, svi kažu "Ok, niko nije ni očekivao da će odbraniti". Ali kad izvođač promaši, to je problem jer je on ipak u prednosti - dodao je bivši reprezentativac Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.