Bivši Trumpov strateg Bannon: Smjena Comeyja sa čela FBI-a najveća greška u modernoj političkoj historiji

Objavljeno: 11.09.17 u 10:41

Bivši glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa Steve Bannon izjavio je kako je otpuštanje Jamesa Comeyja sa pozicije direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) najveća greška u "modernoj političkoj historiji", prenosi Anadolu Agency (AA).

Steve Bannon
Steve Bannon

Bannon je tokom intervjua za CBS izjavio kako se protivi otpuštanju Comeyja sa čela FBI-a kojeg je okarakterisao kao instituciju.

- Ne smatram da će se institucionalna logika FBI-a, naročito kada je riječ o istrazi, promijeniti promjenom direktora - rekao je Bannon koji je otpuštanje Comeyja nazvao najvećom greškom u "modernoj političkoj historiji".

Bannon se osvrnuo i na istragu specijalnog istražitelja Roberta Mullera o navodnoj upletenosti Rusije u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders je 18. augusta potvrdila navode da je Steve Bannon dobio otkaz.

Nakon što je Trump 10. maja smijenio direktora FBI-a Comeyja koji je vodio istragu o upletenosti Rusije u američke izbore, Ministarstvo pravde SAD-a na čelo istrage je za specijalnog istražitelja postavilo bivšeg direktora FBI-a Roberta Mullera. Otkaz Comeyju je privukao pažnju javnosti na istragu o Rusiji.