Bivši zapovjednik MUP-a osumnjičen za ubistvo: Nakon svađe u autobusu nožem ubo mladića

Objavljeno: 21.04.17 u 09:15

Džemal Paloš Kobra (60), jedan od instruktora i osnivača rezervnog sastava MUP-a koji je, prema vlastitim riječima, jedno vrijeme bio zapovjednik jedinice rezervnog sastava MUP-a u Pakračkoj Poljani, osoba je koju je policija osumnjičila za ubistvo Ante Škembera (28).

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Mladog Škembera, vatrenog navijača Dinama, pronašli su na Uskrs u poslijepodnevnim satima s ubodnom ranom u prsima na travnjaku nasuprot Kauflanda u Sloboštini (Zagreb), a nekoliko sati nakon pronalaska preminuo je u bolnici od zadobijene rane.

Povod ubistva je bizaran. Ante Škember je ušao na stanici na Aveniji Većeslava Holjevca 60 u autobus koji je s Glavne stanice saobraćao prema Velikoj Gorici. Nije želio platiti kartu i na traženje vozača autobusa odbijao je napustiti autobus. Vozač je, međutim, odbijao nastaviti vožnju dok Škember ne izađe. Putnici su negodovali.

Paloš, koji je bio putnik u autobusu, prvo se verbalno sukobio sa Škemberom. U jednom trenutku je izišao i uslijedio je njihov fizički sukob. Niko nije vidio trenutak kad je Paloš izvadio nož "skakavac" i ubo Škembera u stomak presjekavši mu aortu, ali je on ostao na nogama. Putnik koji ga je ubo nožem vratio se u autobus koji je nastavio vožnju, a smrtno ranjeni Škember pao je na livadu i u jednom trenutku ga je snimila i nadzorna kamera. Naišao je i drugi autobus i vozač mu je pokušao pomoći, ali kad je nakon poziva policije stigla Hitna pomoć, bio je na izdisaju. Preminuo je oko 21 sat u bolnici, piše Jutarnji.

Policija je počela intenzivnu potragu, pregledavala sve nadzorne kamere i na jednoj zapazila svjetla autobusa. Rekonstruišući događaj, ustanovili su da se u autobusu dogodio sukob između dvojice ljudi koji su se prvi put u životu vidjeli i nisu se poznavali.

Kad je pročitao u novinama da je u Sloboštini nožem uboden mladić, Paloš je sjeo u autobus i otputovao u Dalmaciju gdje je i uhapšen. Policija je jučer pretraživala njegovu kuću u Velikom Polju gdje živi, a on im je prije pretrage dragovoljno predao nož. Uz to, policija je izuzela i njegovu odjeću. Uhapšen je u srijedu navečer te je, uz krivičnu prijavu za ubistvo, u četvrtak navečer priveden pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke. Danas će biti priveden na ispitivanje u tužilaštvo u Velikoj Gorici.

Policija je u istrazi ubistva rekonstruisala kretanje Ante Škembera u nedjelju po Novom Zagrebu, obavila niz vještačenja po nalogu tužilaštva i na kraju privela osumnjčenog Paloša.

Džemal Paloš poznati je pripadnik braniteljske populacije. Osim po ratnim zaslugama i odlikovanjima, Paloš je hrvatskoj javnosti postao poznat i kao svjedok u postupku protiv Tomislava Merčepa. Svjedočeći u postupku Merčepu, Paloš je ispričao kako je on, a ne Merčep, jedno vrijeme bio zapovjednik jedinice MUP-a u Pakračkoj Poljani, te da mu Merčep nije bio nadređeni. Tvrdio je kako je do njegova zapovijedanja nad jedinicom došlo slučajno, budući da je u Pakračku Poljanu krenuo tražiti svog prijatelja dr. Šretera.

Nakon što je MUP-ovoj jedinici stradao zapovjednik, on je preuzeo jedinicu, organizovao je i njome zapovijedao.

- Ja sam formalno bio na bolovanju u MUP-u, iako sam zapravo bio zapovjednik te jedinice u Pakračkoj Poljani pa sam zbog nepojavljivanja na poslu u MUP-u dobio otkaz - izjavio je Džemal Paloš. Dodao je da je postrojbom zapovijedao do početka 1992. godine.

Osumnjičeni Džemal Paloš dosad nije bio evidentiran zbog krivičnih djela.