open-navfaktor-logo
search
Šteta blizu 40.000 KM
Bivši zastupnik SDS-a u NSRS-u Nedeljko Glamočak optužen za zloupotrebe
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Nedeljka Glamočaka (62) iz Kotor Varoši zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.
24.11.2022. u 11:16
get url
text

Glamočak je inače bivši zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a kojem je upravo završen mandat.

On se tereti da je u periodu od 1. januara 2016. do 31. decembra 2019. godine, kao službena osoba obavljajući funkciju predsjednika Lovačkog udruženja "Uzlomac" Kotor Varoš, iskoristio svoj službeni položaj te sebi i drugima pribavio imovinsku korist, a drugom nanio štetu u iznosu koji prelazi 10.000 KM, konkretno u ukupnom iznosu od blizu 40.000 KM.

U optužnici se precizira da je Glamočak, obavljajući funkciju predsjednika Lovačkog udruženja "Uzlomac" Kotor Varoš bez odluke Upravnog odbora udruženja omogućio točenje goriva u druga privatna vozila koja nisu bila registrovana na ovo lovačko udruženje, dok za točenje goriva u vozilo LU "Uzlomac" nije sačinio putne naloge  iz kojih bi bila vidljiva svrha i opravdanost korištenja vozila.

- Na taj način je osumnjičeni Glamočak sebi i trećim osobama omogućio pribavljanje imovinske koristi u iznosu od 12.722 KM – navodi se u optužnici.

U drugoj tački optužnice se tereti da je od početka januara 2016. do kraja 2018. godine, bez odluke iz koje bi bila vidljiva svrha i opravdanost plaćanja, iz blagajne Lovačkog udruženja "Uzlomac" Kotor Varoš naložio plaćanje, a da ono nije opravdano vjerodostojnim računima ili drugom finansijskom dokumentacijom, te tako sebi i trećim osobama omogućio pribavljanje imovinske koristi u ukupnom iznosu od 26.543 KM i ujedno oštetivši "Uzlomac" za spomenuti iznos.

Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Kotor Varošu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.