open-navfaktor-logo
search
Skijaška sezona
Bjelašnica pod snijegom: U subotu počinje skijanje na proširenim ski-stazama
Otvaranje sezone skijanja na olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman trebalo bi početi već ovog vikenda, ukoliko vremenski uvjeti dozvole.  
13.01.2023. u 09:34
get url
text

Radnici na terenu već rade na uređenju staza, a topovi za vještačko osnježenje danima su u funkciji.

Aldin Smajkan, rukovodilac marketinga i prodaje u KJP ZOI '84, kompanije koja upravlja OC Bjelašnica - Igman, rekao je da su konačno dočekali prve sniježne padavine.

- Jako se radujemo zbog toga. Svi napori koje skijaški centar može pružiti su urađeni s naše strane. Dan i noć radimo na vještačkom osnježenju. Ubrzo očekujemo puštanje skijališta u funkciju. Trenutni uvjeti nisu zadovoljavajući za sigurno skijanje i bordanje, treba još par dana. Očekivani početak skijanja na Bjelašnici je subota, ukoliko to vremenski uvjeti dozvole - kazao je Smajkan za Anadoliju.

Istakao je da su krenuli sa uređenjem staze "Kolijevka".

- Tu je usmjeren i najveći kapacitet vještačkog osnježenja. Radi se i na pripremi trasa. Pripremamo i stazu "Štinji do", kao i stazu "Olimpijski spust". To su staze koje idu s vrha Bjelašnice u Babin do - pojasnio je Smajkan.

Dotakao se i činjenice da sniježne padavine ove godine su stigle poprilično kasno, ako uzmemo u obzir neke ranije godine.

- Već su ostvareni ogromni gubici, ali mislim da je najviše oštećena turistička sezona i najviše ispašataju, pored skijaškog centra, hotelijeri i ugostitelji na Bjelašnici. A naravno tu je i mala raja s obzirom na to da im raspust prolazi, a na planinama nije bilo snijega. Mislim da će ovaj snijeg vratiti osmijeh na lice kako turističkim radnicima tako i svim građanima i turistima - dodao je Smajkan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.