open-navfaktor-logo
search
Epidemiologinja
Blažević: Parcijalni lockdown u Sarajevu neće biti dovoljno efikasan, mjere su trebale biti na duži period
Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH, za N1 je govorila o parcijalnom lockdownu u Kantonu Sarajevo.
13.03.2021. u 13:40
get url
text

Blažević smatra da ne možemo očekivati neki značajan efekat ovog lockdowna.

- Situacija u Sarajevu je toliko loša da će sigurno svaka mjera dati nekog efekta. Međutim, nisam sigurna da će taj parcijalni lockdown koji će trajati preko vikenda biti dovoljno efikasan. Vjerujemo da će te mjere trebati biti puno oštrije i na duži period da bi dale neke značajan efekat - istakla je.

Blažević smatra da Federacija BiH nije odustala od restriktvnih mjera tako što je odgovornost spustila na kantonalni nivo.

- I dalje su na snazi mjere koje je Krizni stožer FBiH donio i u prvom valu. I dalje se prati situacija i vjerujem da ukoliko se ukaže potreba donijeti i oštrije mjere. Međutim situacija je tako kompleksna i vidimo da je sve gora i gora, i da ovi novi sojevi korona virusa su napravili tolliko problema i u zemljama koje imaju puno bolje kapacitete od nas. Mislim da je bitno da se svi nivoi vlasti uključe, pa tako i kantoni, da moraju donijeti mjere shodno njihovoj epidemiološkoj i inzistirati na njihovom provođenju na terenu - kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.