open-navfaktor-logo
search
Šta se događa
Bliži se još jedan Dan bijelih traka u Prijedoru, a odobrenja za gradnju spomenika ubijenoj djeci još nema
Ove godine, 31. maja obilježit će se još jedan Dan bijelih traka, dan podsjećanja na zločine koje su četnici počinili u Prijedoru. Oni su pobili 3.176 Prijedorčana, među kojima i 102 djece a još nije izgrađen spomenik ubijenoj djeci Prijedora za koji se njihovi roditelji bore, evo devetu godinu.
11.05.2022. u 21:16
get url
text

Najmlađe dijete koj je ubijeno u Prijedoru bio je dvomjesečni Velid Softić, a najstarija djeca su imala nepunih 17 godina. Najviše ih je ubijeno u periodu od 24. maja do 6. avgusta 1992. Posmrtni ostaci djece koja su ubijena u mjestima Čarakovo i Zecovi još nisu pronađeni.

VEZANI TEKST - Bačić: Bio sam potpisnik gradnje spomenika na Kazanima, a naša ubijena djeca u Prijedoru još nemaju spomenik

Iako su se prošle godine predstavnici svih političkih strana koje participiraju u Skupštini Grada Prijedora izjasnili da nemaju ništa protiv gradnje spomenika ubijenoj djeci, izmjena regulacionog plana kojom se omogućava gradnja spomenika još nije došla na dnevni red Skupštine.

Izmjena regulacionog plana 

Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine Grada Prijedora za Faktor kaže kako se čeka da roditelji ubijene djece kompletiraju dokumentaciju za izmjenu regulacionog plana, gradnju spomenika, koju su predali Odjelu za prostorno uređenje Grada Prijedora.

- Gradska uprava čeka da roditelji dopune zahtjev za izmjenu regulacionog plana. Oni su predali zahtjev za izmjenu regulacionog plana da se ta lokacija predvidi za gradnju spomenika, a ovi su tražili dopunu dokumentacije, s obzirom da nije bila kompletna. Evo čekamo tu dopunu kako bi se moglo staviti na dnevni red Skupštine Grada – kaže nam Duratović.

Upitali smo šta zapravo nedostaje od dokumentacije.

- Kada se radi izmjena regulacionog plana vi morate tamo navesti šta želite da se gradi, navesti neko idejno rješenje tog nečega što se radi. I oni su došli u neku pat poziciju koju treba prelomiti. Po dogovoru koji imaju sa Gradskom upravom jeste da se napravi neka komisija koja će raspisati međunarodni tender za izbor idejnog  i konačnog rješenja, a da bi se pokrenula procedura treba postojati neko idejno rješenje, šta će se graditi, u kojim gabaritima. Lokacija koja je dogovorena, ona stoji. To smo i roditeljima rekli, tu nema ništa sporno. Konačno izvedbeno rješenje će se znati nakon raspisivanja međunarodnog tendera, kada stignu prijedlozi. Znači, nedostaje idejno rješenje u dokumentaciji i neki listovi iz katastra. Onaj ko pokreće inicijativu to treba kompletirati – govori nam Duratović i dodaje:

- Ovi u Odjelu za prostorno uređenje trebaju to kada se kompletira proslijediti na Skupštinu. Mi imamo 25. maja sjednicu, mogu predložiti izmjenu regulacionog plana tog dijela, ali gdje materijal? Ne mogu ja pripremiti taj materijal. Postoje oni koji su ovlaštni predlagači. Vidjet ćemo šta će biti do tada. To je posljednja sedmica pred obilježavanje Dana bijelih traka. Novi gradonačelnik (Slobodan Javor SNSD) nije protiv gradnje spomenika.

Stavljanje bijele trake oko ruke 

Vlasti u Prijedori 31. maja 1992. godine izdale su naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. Tada je počelo odvođenje stanovništva u logore, masovne egzekucije...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.