open-navfaktor-logo
search
333 miliona eura
Blizu dogovor: Vijeće ministara donosi odluku o raspodjeli novca MMF-a
Pitanje raspodjele novca od kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u iznosu od 333 miliona eura, trebalo bi biti riješeno na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
02.06.2020. u 10:27
get url
text

Zvaničnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH su, saznaje Faktor, približili stavove po pitanju odluke o raspodjeli tog novca, te je preostalo da se riješi nekoliko detalja u vezi s konačnom odlukom.

Sredinom aprila je, podsjećamo, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) Vijeću ministara BiH predložio odluku o raspodjeli novca kojom je utvrđena i raspodjela kantonima, što je protivno Ustavu BiH i zakonima. Taj prijedlog su odbili ministri u Vijeću ministara BiH iz reda bošnjačkog naroda, te je novac namijenjen borbi protiv pandemije koronavirusa i njenim negativnim efektima ostao na računu Centralne banke BiH.

- Ne može Vijeće ministara BiH kazati kako će se dijeliti novac u FBiH, niti RS-u – poručio je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predsjednik SDA i dopredsjedavajući tog Doma Bakir Izetbegović.

Ranije je, podsjetit ćemo, postignut dogovor da se novac podijeli na način da entitetu RS pripada 38 posto, FBiH 62 posto, a da se oba entiteta odredknu po pola procenta u korist Distrikta Brčko.

Dio novca koji pripada FBiH bi se dijelio na način da 50 posto iznosa ostaje na federalnom nivou, dok bi se 50 posto dijelilo među kantonima u skladu sa brojem stanovnika, s tim što bi tri kantona sa najmanjim brojem stanovnika imala posebne koeficijente.

U međuvremenu su reagirali iz Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade SAD-a, naglasivši da se novac, suprotno insistiranju SNSD-a i HDZ-a, ne može podijeliti bez odluke Vijeća ministara BiH.

- Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko distrikt, dok je raspodjela novca kantonima odluka koja se donosi na nivou entiteta, što je Federacija BiH i učinila, usvajanjem rebalansa budžeta – navodi se u zajedničkom saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.