open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Blokada se nastavlja: Klub Srba odbio povećanje plaća pripadnicima Oružanih snaga BiH
Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) Bosne i Hercegovine, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, na dnevnom je redu današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
14.02.2020. u 10:48
get url
text

Izmjene Zakona o OSA-i su, podsjetit ćemo, nametnute kao obaveza nakon što je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju tadašnje predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto (HDZBiH), kojom su osporene određene odredbe Zakona o OSA-i.

{$galerijaFotografija}

Izmjenama Zakona o OSA-i su predviđene izmjene u sadržaju naloga, te se propisuje da nalog za provođenje posebnih istražnih radnji može biti odobren za period do 60 dana i da se može produžiti na dodatne periode od po 30 dana na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Ukoliko se utvrdi da prijetnja proistekla iz aktivnosti praćene osobe nije otklonjena, a da se nisu stekli uvjeti za prekid operacije ni nakon 48 mjeseci, generalni direktor može pisanim obrazloženim prijedlogom tražiti odobrenje novog ciklusa primjene mjera na periode od po 30 dana, u ukupnom trajanju najduže od dodatnih 48 mjeseci.

{$galerijaFotografija}

Delegati su se izjasnili da ovaj prijedlog neće biti razmatran po hitnoj proceduri, ali ni po skraćenoj proceduri, s obzirom da je sedam delegata bilo "za", sedam je bilo "protiv", dok je jedan delegat bio suzdržan. S tim u vezi, utvrđeno je da će ovaj prijedlog biti razmatran u redovnoj proceduri.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji, između ostalog, podrazumijeva i povećanje plaća pripadnicima Oružanih snaga BiH, je odbijen i ide na dalje usaglašavanje. Deset delegata je glasalo "za", dok su četiri delegata iz Kluba Srba glasali "protiv", te prijedlog nije prihvaćen zbog nepostojanja entitetske većine.

{$galerijaFotografija}

Na isti način su se delegati iz Kluba Srba odnosili i prema ostalim tačkama dnevnog reda. U blokadi je, pored delegata SNSD-a, učestvovao i delegat SDS-a Mladen Bosić, koji je bio "suzdržan" pri izjašnjavanju.

Delegati iz Kluba Srba čak nisu učestvovali ni u obrazlaganju tačaka dnevnog reda u svojstvu predstavnika nadležnih parlamentarnih komisija.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o OSA-i
1 od 50
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.