open-navfaktor-logo
search
Obavještajne informacije
Bloomberg: Kina lažirala stvarne brojke zaraženih i umrlih tokom pandemije COVID-19
Američke obavještajne službe tvrde da su vlasti Kine lažirale brojke zaraženih i umrlih osoba u jeku epidemije koronavirusa.
01.04.2020. u 22:11
get url
text

Pozivajući se na svjedočenje trojice neimenovanih visokih zvaničnika SAD-a medijska kuća "Bloomberg" je objavila vijest da su kineske vlasti javnosti objavile znatno manje brojke od stvarnog bilansa koronavirusom zaraženih i umrlih osoba.

Američke obavještajne agencije napravile su i izvještaj o kineskom namjernom skrivanju stvarne epidemiološke slike u toj zemlji i izvještaj dostavile Bijeloj kući.

Isti izvor javlja da su kineske vlasti javnosti objavile samo dio epidemiološke slike koji uključuje samo simptomatične slučajeve koronavirusa, o čemu svjedoče i navodni snimci hiljada tijela preminulih u provinciji Hubei.

Američki obavještajci su u izvještaju za skrivanje stvarne nacionalne epidemiološke slike optužili i vlasti Irana, Rusije, Sjeverne Koreje, Saudijske Arabije i Egipta.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a potom se proširio u najmanje 180 država i teritorija. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima američkog univerziteta "Johns Hopkins" u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 911.308 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 45.497 oboljelih, a izliječeno je više 191.673 zaraženih.

U Kini je, prema zvaničnim podacima, koronavirusom zaražena 82.361 osoba, a umrlo je 3.316 oboljelih. U SAD-u je zaraženo 203.608 ljudi, a umrlo je 4.476 oboljelih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.