BNV i SDA Sandžaka: Napad na Saliha Hota opasna poruka Bošnjacima

objavljeno: 16.04.2018. u 15:38

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka osuduli su jutrošnji incident kada je u Tutinu, u dvorištu porodične kuće funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i pomoćnika predsjednika opštine Tutin Saliha Hota bačena eksplozivna naprava, javlja Anadolu Agency (AA).  

Iz BNV-a su izrazili zabrinutost zbog ugrožavanja životne sigurnosti najviših zvaničnika Bošnjaka u Srbiji, dok SDA Sandžaka taj događaj ocjenjuje kao teroristički akt.

Za sada nepoznati počinioci, jutros oko tri sata bacili su eksplozivnu naprava u dvorište porodične kuće Saliha Hota vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Tutina i zvaničnika SDA Sandžaka. U incidentu niko nije povrijeđen.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) ističu da napad na Saliha Hota, člana Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Tutina, predstavlja opasnu poruku Bošnjacima u Sandžaku, te da Hot svojim sposobnostima i autoritetom godinama rukovodi projektom uspostavljanja bošnjačkog jedinstva.

-Zahtijevamo od Evropske unije, Savjeta Evrope, Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih institucija da pristupe rješavanju statusa Sandžaka i statusa Bošnjaka u Republici Srbiji, kako bi Bošnjaci Sandžaka mogli da ostvaruju osnovna prava na život, slobodu i sigurnost - navodi se u saopćenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Ističući da je Salih Hot, vršilac dužnosti predsjednika SDA Sandžaka, jedan od najuglednijih bošnjačkih predstavnika u Sandžaku, iz te partije smatraju da ovaj napad predstavlja rezultat tolerantnog odnosa državnih organa prema napadima na legitimne predstavnike Bošnjaka.

-Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka ističe da ovaj teroristički akt na v.d. predsjednika SDA Sandžaka Saliha Hota neće zaustaviti započete aktivnosti na reformi i modernizaciji Stranke - navode iz SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka i dalje insistira da se zločini nad Bošnjacima Sandžaka rasvijetle, počinioci kazne i da se usaglasi nacionalna struktura zaposlenih u državnim organima sa javnim ovlaštenjima sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama.

Hot je ranije danas izjavio za Anadolu Agency (AA) da mema sumnju ko bi mogao da učini ovako nešto.

- Sve nas je uznemirilo i probudilo iz sna. Nekome je trabalo da drži takvo stanje nesigurnosti - rekao je Hot.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Salih Hot, od januara ove godine, izabran je da rukovodi Strankom demokratske akcije Sandžaka (SDA) do isteka mandata lideru ove partije Sulejmanu Ugljaninu na mjestu predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Funkciju predsjednika Predsjedništva Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) prije Hota obavljao je dugogodišnji predsjednik općine Tutin Šemsudin Kučević koji je tragično stradao u saobraćajnoj nesreći 12. oktobra 2017. godine na putu Tutin - Novi Pazar.