open-navfaktor-logo
search
Okončan izbor
Bodo pobijedio Banju Luku i Mostar u utrci za Evropsku prijestolnicu kulture
Pored Bodoa tu prestižnu titulu nosit će još dva grada iz Evropske unije
25.09.2019. u 12:14
get url
text

Deseteročlani panel Evropske komisije odabrao je norveški grad Bodo za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine. U konkurenciji dva bh. grada Banje Luke i Mostara te spomenutog norveškog grada, prestižna titula pripala je gradu sa sjevera Norveške.

Projekt Evropske prijestolnice kulture provodi se od 1985. godine s ciljem promocije boljeg međusobnog razumijevanja među evropskim gradovima i jačanje osjećaja europske pripadnosti, istovremeno ističući bogatstvo evropskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.

Godine 2024. prvi put titulu Evropske prijestolnice kulture nosit će tri grada. Pored Bodoa tu prestižnu titulu nosit će još dva grada iz Evropske unije, a to su estonski Tartu, te jedan od tri austrijska grada Salzkammergut, Dornbirn ili St. Polten.

Sva tri grada su dokazala da su zaslužili biti u finalu što je otežalo izbor, moglo se čuti na ceremoniji. Naglašeno je kako je u ove dvije godine učinjeno dosta posla i to je već sada napravilo velike promjene u gradovima i kulturnoj zajednici prijavljenih kandidata. 

-Sva energija koju ste prikupili tokom ovog procesa neće biti izgubljena, no samo jedan grad može ponijeti ovu titulu i to je Bodo. Ovo je bila najteža odluka do sada, odlučiti o najboljem gradu iz dvije u potpunosti različite zemlje. Sva tri grada dokazala su da zaslužuju biti u finalnom krugu. Napravili su odličan dojam i to je našu odluku učinilo težom - rečeno je na ceremoniji.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ranije je izjavio kako je projekt Evropske prijestolnice kulture, bez obzira na ishod, prilika da Mostar kroz taj kulturni poduhvat izgradi bolju budućnost za sve svoje stanovnike.

- Za Mostar, grad kulture, svjetlosti, ljubavi, ali i grad u kojem ima puno zaostataka iz prošlosti i pokidanih veza, ovo je prilika da se te veze ponovno uspostave i dovedu u fazu uzajamnoga poštivanja i uvažavanja. Kroz ovaj projekt vidimo povijesnu šansu ne samo da obnovimo grad, nego da obnovimo i bolje se upoznamo i uvažavamo kroz različitost kulture, religija, političkih opcija i svega onoga što jedan grad treba da ima - poručio je tada Bešlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.