open-navfaktor-logo
search
Ozbiljan propust
Boeing hitno prizemljio 50 aviona u svijetu, direktor priznao krivicu za dvije nesreće
Ja sam odgovoran. Dvije nesreće dogodile su se za vrijeme mog mandata. Osjećam se odgovorno što se to dogodilo, kazao je on
31.10.2019. u 08:13
get url
text

Aviokompanija Boeing saopćila je da je širom svijeta prizemljeno više od 50 aviona nakon otkrivanja kvara u vezi s krilima.

Rukovodstvo kompanije priznalo je da su načinjene ozbiljne greške vezi sa sigurnošću putnika. Sve to otkrio je glavni direktor kompanije Dennis Muilenburg svjedočeći pred parlamentarnim odborom SAD-a u srijedu. Kazao je da su napravljene ozbiljne greške u vezi s ključnim sigurnosnim sistemom, poznatim kao MCAS.

-Ja sam odgovoran. Dvije nesreće dogodile su se za vrijeme mog mandata. Osjećam se odgovorno što se to dogodilo - kazao je on, prenose ruski mediji.

Te dvije nesreće o kojima je govorio su padovi najnovijih Boeingovih aviona 737 MAX 8 za manje od šest mjeseci, što je ozbiljno ugrozilo reputaciju kompanije. Radi se o velikim avionesrećama, padu aviona Ethiopian Airlinesa kada je poginulo 157 ljudi, u martu, i nakon toga padu aviona koji je kupila Indonezija. U toj nesreći poginulo je 189 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.