open-navfaktor-logo
search
Tradicionalna manifestacija
Bogat kulturni program: Otvoren Festival Sarajevska zima 2022
U Domu Oružanih snaga u Sarajevu je održana svečana ceremonija otvaranja Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2022, koji publici do 21. marta nudi bogat kulturno-umjetnički i zabavni program u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
07.02.2022. u 19:09
get url
text

Iako su neki programi već počeli prethodnih dana i jutros, 38. izdanje Sarajevske zime svečano je otvoreno večeras, a moto festivala glasi "My New Way Art".

Sarajevska zima je je jedinstveni multimedijalni festival u svijetu. Od osnivanja 1984. godine održava se bez prestanka. I u vrijeme opsade Sarajeva realizovan je u glavnom gradu BiH i u 153 grada svijeta, kao i tokom godina pandemije koronavirusa.

Direktor Internacionalnog festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić istakao je da ceremoniju otvaraju mladi učenici Srednje muzičke škole u Sarajevu i Vitezovi Starog grada Jajca, ambasadorica Belma Alić na violončelu i brojni drugi umjetnici.

- Ceremonija se zove "Uzdahni, izdahni, diši!" što je u kontekstu vremena u kojem živimo. Cijela priča je da pronađemo svoj put života i umjetnosti, uz mir, sigurnost i slobodu. Ono što nedostaje jeste taj smisleni odnos između mira i slobode. To čini ljude nezavisnim - kazao je Spahić.

Među počasnim gostima ovogodišnjeg izdanja Sarajevske zime su umjetnici i turski Grad Bursa te međunarodna organizacija turske kulture TURKSOY.

Večeras su dodijeljene i nagrade Međunarodnog centra za mir i Sarajevske zime koje se dodjeljuju za izvanredna dostignuća pojedincima i institucijama.

Nagradu "Sloboda" za doprinos humanizmu humanizmu, kulturi i borbi za ljudska prava i slobode dobili su bosanskohercegovački rudari, JU Muzej Sarajeva, Donorska mreža u BiH i generalni sekretar TURKSOY-a Dusen Kaseinov.

Nagrada "Srebreno drvo" za doprinos prirodnoj baštini dodijeljena je Dini Kassalu i američkom umjetniku Georgu Riveri, a nagradu "Srebrena pahuljica" za izuzetan doprinos umjetnosti i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svijetu dobila je Miomirka Mila Melank.

Generalni sekretar TURKSOY-a Kasenov se zahvalio organizatorima na prestižnom priznanju.

- Zadovoljstvo mi je prisustvovati ovom uvaženom skupu. Zahvaljujem se na nagradi koja mi je uručena. Cijeli svoj život posvetio sam promociji globalnih vrijednosti kao što su properitet, demokracija i ljudska prava. Zato mi je posebna čast da sam dio ove ceremonije koja i festivala koji baštine takvu kulturu - kazao je Kasenov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.