open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci tvrde
Boja kupaćeg kostima vašeg djeteta može mu spasiti život
Za pojedine vrijeme godišnjih odmora je započelo, pa su kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, kratka i prozračna odjeća i kupaći kostimi na vrstu popisa potrebnih stvari kod odlaska na more.
20.06.2022. u 15:53
get url
text
Plivanje, dijete

Kada kupujete kupaći kostim za svoje dijete ovog ljeta, stručnjaci tvrde da biste trebali uzeti u obzir boju, uz veličinu i stil, kako piše stranica Motherly.

Organizacija ALIVE Soltions INC koja se bavi sigurnosnim mjerama u vodi, izvela je test u jezeru i bazenu s bijelim dnom. U oba slučaja otkrili su da su neonske boje kupaćih kostima lakše uočljive na dubini od 50 centimetara.

Ono što je iznenadilo i stručnjake i širu populaciju su rezultati uočljivosti ostalih boja.

- Kupaće kostime različitih boja smo u eksperimentu postavili na površinu vode, promatrali smo ih s obale i s blago povišene pozicije, simulirajući uvjete u kojima promatrate dijete iz broda ili s pristaništa - navedeno je iz ALIVE Solutionsa.

U testu u bazenu tim je uspoređivao kostime različitih boja pod vodom i simulirao situaciju u kojoj se dijete u takvom kostimu bori da ispliva na površinu. Opet su se istaknule neonske boje poput ružičaste, narančaste i žute.

- Boje koje je bilo najteže uočiti su bijela i svijetloplava, a najbolji izbor bi bile neonsko ružičasta i neonsko narančasta. Iako se tamnije boje uočavaju u bazenu sa svijetlim dnom, često se mogu zamijeniti s hrpom lišća, prljavštine ili sjenom pa se dobro kloniti tih boja koliko je moguće - otkrili su i dodali:

- Također zapamtite, svijetle i kontrastne boje pomažu da ih bolje uočite, ali nije važno koju boju kupaćih kostima vaša djeca nose ako ih pomno ne nadzirete i aktivno ne pratite.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.