open-navfaktor-logo
search
Jubilarno izdanje
Bojan Maksimović osvojio 50. Međunarodni šahovski turnir "Bosna 2021"
Bojan Maksimović (19) internacionalni šahovski majstor iz Banja Luke, pobjednik je jubilarnog 50. Međunarodnog turnira "Bosna 2021".
13.12.2021. u 13:44
get url
text

On je osvojio 5,5 bodova iz sedam kola, a isti učinak imali su i Zoran Runić, te Samuel Zenelaj, no Maksimović je imao najbolji dodatni kriterij i zasluženo je prvi prošao kroz cilj.

Svakako, plasman Zenelaja je svojevrsno iznenađenja, a bronzanu medalju i novčanu nagradu osvojio je i 72,8 rejting poena i sada su nedostaje 30 poena za titulu FIDE majstora.

Bojan Maksimović sa sudijom Mirzom Miralem i organizatorima turnira 

 

Odličan turnir je odigrao i Sanjin Čulum koji ima samo 14 godina i završio je na petoj poziciji. Osvojio je i 53 rejting poena, došao nadomak 2.300, tako da već na narednom turniru može postati FIDE majstor.

Mnogo više se očekivalo od Emira Dizdarevića, jedinog velemajstora na Bosna Openu, koji je na završio na desetoj poziciji.

Osim redovnih novčanih nagrada za deset prvoplasiranih, podijeljene su i specijalne nagrade (najuspješnija žena - Klara Begić, najuspješniji igrači do 2.300 poena rejtinga - Amir Hadžović, do 2.100 - Muzafer Alihodžić, do 1.900 - Domagoj Begić, do 1.700 rejtinga - Ermin Zupčević, najuspješniji veteran - Halid Strinić...). 

Vrijedi istaći da se nekoliko kadeta predstavilo u sjajnom izdanju i pred njima je svjetla budućnost. Osim pomenutog Čuluma, solidan broj rejting poena osvojili su i Nikola Mrković (104), Muhamed Šišić (54), Ismet Mešić (43), Borna Pehar (27), Emanuel Lazić (19)...

Turnir su, po najvišim standardima, sudili internacionalac Mirza Miralem i nacionalni sudija Muharem Višnjić.

Kompletan poredak možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.