open-navfaktor-logo
search
Poruka rudarima
Boji se hapšenja: Kasumović neće postupiti po zaključcima Gradskog vijeća i deblokirati račun rudnika
Rudari su napustili raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice, ali se radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica nastavlja, potvrdio je predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.
31.03.2023. u 16:26
get url
text

VEZANI TEKST - Blokada puta: Zenički rudari probili policijski kordon, obećali da neće oštetiti imovinu Kasumovića

On je istakao da ne žele praviti smetnju u odvijanju saobraćaja, a da će tokom vikenda Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH odlučiti o narednim potezima.

Gradska uprava Grada Zenica nije se oglasila po pitanju jučer usvojenih zaključaka Gradskog vijeća Zenica, dodao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

- Politički subjekt Bosanskohercegovačka inicijativa -Kasumović Fuad danas je održala pres-konferenciju na kojoj su istakli kako Gradska uprava Grada Zenica neće postupiti po tim zaključcima. Ono što se nama predstavilo, od strane EPBiH i RMU Zenica, oni su bili spremni da pristupe, u skladu sa zaključcima Gradskog vijeća Zenice, potpisivanju sporazuma sa Gradskom upravom Zenica. Na terenu imamo stanje koje je nepromijenjeno pa ćemo vidjeti šta i kako dalje - kazao je Husić.

Podsjećanja radi, Gradsko vijeće Zenice usvojilo je jučer zaključak da daje saglasnost gradonačelniku Fuadu Kasumoviću što hitnije deblokira račun, te su pozvali Elektroprivredu BiH, Rudnik Zenica i Gradsku upravu Zenice da u roku od 30 dana usaglase sporazuma kojim bi se na rate isplaćivao duga rudnika Gradu.

Na ovoj pres konferenciji je Denan Pašalić, šef Kluba vijećnika Bh. inicijative-Kasumović Fuad, između ostalog su rekao da Kasumović vjerovatno ne smije deblokirati račun jer bi time vjerovatno ponovo bio uhapšen, s obzirom na to da je bio uhapšen zbog knjiženja Autobuske stanice na Grad Zenicu, a ovo je sada sudska presuda iz 2007. godine. 

Dodao je da je Kasumović vjerovatno na godišnjem odmoru.

Husić je za narednu sedmicu, tačnije u utorak, najavio mogućnost organiziranja novog štrajka upozorenja u svim rudnicima iz Koncerna Elektroprivreda BiH.

Zenički rudari neće, kako je rečeno, obnoviti proizvodnju sve dok im se ne isplate plaća i topli obrok, a članovi Sindikalnog odbora ponovno odlaze u Dom rudara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.