Bojić: Povećanje akciza izazvat će lančano poskupljenje ostalih proizvoda

Objavljeno: 20.03.17 u 14:18 Autor: A. Ša.

Ukoliko budu usvojene izmjene Zakona o akcizama BiH, kojim bi se povećale akcize na gorivo za 15 feninga po litru goriva, to bi se negativno odrazilo na poslovanje domaćih privrednika, kazao je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Bojić: Privrednici se uvijek protive poskupljenju goriva FOTO: ARHIV
Bojić: Privrednici se uvijek protive poskupljenju goriva FOTO: ARHIV

- Privrednici su uvijek protiv bilo kakvog povećanja cijena goriva, jer to uvijek izaziva lančanu reakciju poskupljenja i ostalih proizvoda. Međutim, vjerovatno će te izmjene biti i usvojene, jer na njima insistiraju međunarodne organizacije – dodao je Bojić.

Usvajanje ovih izmjena Zakona o akcizama jedan je od osnovnih uslova za nastavak kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom vrijednim više od milijardu KM.

- Ne radi se tu samo o proširenom aranžmanu sa MMF-om. Ako ne usvojimo ove izmjene ostat ćemo i bez pomoći Svjetske banke u iznosu od 750 miliona KM, kao i bez kredita namijenjenih za izgradnju i razvoj putne infrastrukture. Moram reći i to kako i dalje smatram da je potrebno uvesti 'plavi dizel' kao olakšicu za domaće poljoprivrednike, ili na neki drugi način im pomoći, kako bi njihovi proizvodi bili konkurentniji na tržištu – istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Prema zahtjevu MMF-a, spomenuto povećanje akciza od 15 feninga bilo bi bilo podijeljeno tako da se dvije trećine, odnosno deset feninga po litru usmjerava za izgradnju autoputeva u BiH, a pet feninga po litru za gradnju i održavanje ostalih putnih pravaca u zemlji.

Entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović su se dogovorili da se ovako prikupljeni novac dijeli u omjeru 59 posto za FBiH, 39 posto za RS i dva posto Brčko Distriktu.