open-navfaktor-logo
search
SP u Beogradu
Bokserima Kosova treći put nije dozvoljen ulazak u Srbiju
Delegacija Bokserskog saveza Kosova zaustavljena je na graničnom prelazu Merdare, pošto joj vlasti Srbije treći put nisu dozvolile da uđe u Srbiju radi učešća na Svjetskom prvenstvu u boksu u Beogradu.
24.10.2021. u 17:35
get url
text

Olimpijski savez Kosova (KOK) saopćio je da je u subotu kosovska delegacija u kojoj su trojice boksera, selektor i sekretar Bokserskog saveza, dva puta pokušala da uđe u Srbiju kako bi učestvovala na Svetskom prvenstvu, ali im granični organi Srbije nisu dozvolili zbog državnih simbola na uniformama sportista.

Kosovska delegacija je danas pokušala po treći put da uđe u Srbiju, ali je ponovo odbijena.

- Ekipa je pokušala da pređe granicu na Merdaru, ali je nakon dva sata čekanja na granici i detaljne kontrole automobila i odjeće, srpska policija dobila nalog Vlade Srbije da joj ne dozvoli ulazak u Srbiju - navodi se u reakciji KOK-a.

KOK osuđuje ponašanje srpske strane i zahtijeva da se protiv nje preduzmu mjere.

Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova u pisanoj reakciji, najoštrije je osudilo odluku srpskih vlasti da spriječe ulazak kosovskih sportista na teritoriju Srbije.

- Srbija je ovom akcijom, kao organizator Svjetskog prvenstva u boksu, prekršila pravo sportista i pravo Bokserskog saveza Kosova da učestvuje na prvenstvu, definisano pravilima međunarodnih sportskih organizacija - navodi se u saopćenju MKOS-a.

MKOS je zatražilo od nadležnih organa države Srbije da preduzmu neophodne mere i brzo reaguju kako bi kosovski takmičari stigli na vreme za učešće na Svetskom prvenstvu koje počinje danas, 24. oktobra i traje do 6. novembra.

MKOS je uputio zahjtev u pisanoj formi ministru omladine i sporta Srbije Vanji Udovičiću.

Bokserski savez Kosova punopravni je član Svjetske bokserske federacije (AIBA) od 2014.

AIBA je reagovala na to što kosovskom timu nije dozvoljeno učešće na Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu, rekavši da očekuje da se delegacija Kosovskog bokserskog saveza tretira "ne drugačije od delegacija bilo koje druge članice AIBA", i dodala da očekuje učešće Kosova na ovom prvenstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.