Bokserski spektakl u Zagrebu: Za stotu godišnjicu islama i u čast Muhammeda Alija

Objavljeno: 17.02.17 u 15:14

Sutra u Zagrebu počinje humanitarno-sportski događaj Zagreb Boxing Explosion, memorijalni turnir u čast Josea Sulaimana i Muhammeda Alija, koji se održava povodom stote godišnjice priznanja islama u Hrvatskoj.

Muhammed Ali je bio prijatelj Bosne i Hercegovine
Muhammed Ali je bio prijatelj Bosne i Hercegovine

Zagreb Boxing Explosion održat će se u Kristalnoj dvorani hotela Westin sa početkom u 19 sati, i sa mečom večeri za World Boxing Council (WBC) titulu Mediterana, kojega će uživo prenositi Hrvatska radiotelevizija, javlja Anadolija.

Bit će to meč između hrvatskog boksera Luke Pupeka i iskusnog Francuza Jean Michela Hamilcara za upražnjenu titulu Mediterana u kategoriji do 72,5 kilograma u deset rundi, u kojem su oba od boksera izazivači.

Domaćem bokseru, mlađem Pupeku, meč je važan za uspon u karijeri, a Francuzu Hamilcaru, koji je dugo zbog povrede bio izvan ringa, za povratak na scenu. Tokom sutrašnje večeri održat će se još četiri boks meča.

Marin Slavić iz Hrvatske i Jasmin Dananović iz BiH boksat će prvi od 20 sati u kategoriji do 65 kilograma. Slijedi meč u kategoriji do 71 kilograma domaćeg Bekima Helshanija i bh. boksera Benjamina Skendera.

Nakon toga, boksaju domaći Mirzet Bajrektarević i Farouk Daku iz Holandije u kategoriji do 71 kilogram.

Jedine dvije ženske suparnice na događaju bit će domaća bokserka iz Karlovca Nevenka Mikulić i bivša svjetska prvakinja Nina Stojanović iz Srbije, u kategoriji do 51 kilogram.

Harry Gorian, promotor događaja i menadžer borilačkih sportova, istakao je kako je ovo prvi put u svijetu da se održava službeni memorijal u čast Josea Sulaimana i Muhammeda Alija izvan granica SAD-a ili Meksika pod pokroviteljstvom WBC-a.

Pokrovitelji događanja su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i WBC.

Uz predsjednicu Hrvatske i predsjednika Mešihata IZ Aziza Hasanovića, najavljeni su brojni ugledni gosti čiji dolazak još uvijek nije službeno potvrđen.