open-navfaktor-logo
search
Izuzetna ljekovitost
Bokvica je najbolji narodni lijek koji je svima dostupan
Bokvica je jedna od najsvestranijih i najdostupnijih ljekovitih biljaka. Ženska bokvica (Plantago major) i muška bokvica (Plantago lanceolata) imaju gotovo isto ljekovito dejstvo koje je poznato već hiljadama godina.
13.06.2020. u 11:41
get url
text
Bokvica

Koristili su ih drevni grčki i kineski doktori, a u srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju ta vrlo cijenjena biljka se preporučivala za čak 24 različite bolesti.

Obje vrste bokvice koriste se u narodnoj medicini kao losioni i napici za rješavanje problema na koži, na primjer, svrbež i ispucala koža, posjekotina ili drugih površinskih povreda, ugriza insekata ili upale očiju. U unutarašnjoj upotrebi bokvica djeluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, pa je izvanredan lijek protiv kašlja i bronhitisa.

Također, može da olakša stanje kod astme, upale sluzokože disajnih puteva, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme sa disanjem.

Čini se da bokvica ima i antibakterijska svojstva jer novija istraživanja pokazuju da ekstrakt bokvice uspješno deluje kod plućnih infekcija. Zbog tanina deluje kao adstringens, a zbog sluzi ublažava upale. Upotrebljava se kod katara gornjih disajnih puteva, kod upale sluznice usne duplje i ždrijela i kod sindroma nervoznih crijeva. U narodnoj medicini koristi se za liječenje rana, često u mješavini s kamilicom, za ispiranje ili obloga.

Čaj od bokvice

Narezane ili razmrvljene listove bokvice (dvije kašičice) prelijte šoljicom vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite i zasladite medom. Čaj ima prijatan miris i ukus, pa je pogodan i za djecu. Popijte dvije, tri šoljice na dan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.