open-navfaktor-logo
search
Kina
Bolest ne bira: I novorođenče zaraženo koronavirusom
Ljekari u Kini su samo nekoliko sati nakon rođenja kod novorođenčeta ustanovili zarazu novim tipom koronavirusa (2019-nCoV), prenosi Anadolu Agency (AA).
05.02.2020. u 15:30
get url
text
Beba ilustracija
Beba ilustracija

Prema navodima kineskih medija, ljekari su potvrdili da je novorođenče u Wuhanu, gdje se koronavirus prvi put i pojavio, zaraženo virusom kojim je zaražena i majka koja je rodila bebu. Ljekari su izjavili da su 30 sati nakon rođenja ustanovili da je beba zaražena opasnim virusom koji je do sada odnio skoro 500 ljudskih života.

Stručnjaci smatraju da je u pitanju slučaj "vertikalne tranzicije" kada infekcija prelazi s majke na bebu tokom ili nakon trudnoće i porođaja. Ovo je do sada najmlađa osoba zaražena novom vrstom koronavirusa.

Koronavirus se početkom godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze kasnije su potvrđeni u više zemalja širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) saopćila je da su od posljedica zaraze virusom 2019-nCoV preminule 492 osobe, a da je zaraženo ukupno 24.324 pacijenta. Pod prismotrom je 185.555 ljudi za koje se sumnja da nose virus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.