open-navfaktor-logo
search
Cijena 215 KM
Bolnice u Zenici i Tešnju: Veliki interes za komercijalna testiranja na koronavirus
Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opća bolnica Tešanj (OBT) u svojim PCR laboratorijama od prošle sedmice vrše i komercijalna testiranja na koronavirus, a interes je veliki, potvrdili su u izjavi za Fenu direktori ovih zdravstvenih ustanova.
24.06.2020. u 08:12
get url
text

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo kaže da je cijenu ovog testa od 215,20 KM odredilo Federalno ministarstvo zdravstva. Testove su kupili na tržištu, a za medicinski inducirane pacijente pozajmili su 1.500 testova od KBZ-a.

- Mi smo, uz aparat, kupili i 100 testova za komercijalna testiranja, ali smo zbog malog kapaciteta te potrebe povećanog testiranja medicinski induciranih pacijenata, do sada uradili samo šest komercijalnih testova. Interes i zahtjevi su puno veći, ali je kapacitet naše laboratorije, jer se ručno vrši ekstrakcija, samo 24 testa u jednom turnusu. Da imamo još jedan tim laboranata, mogli bismo uraditi i 40-ak testova dnevno. Dosad smo, kako smo dobili licencu, uradili 329 testova u našoj laboratoriji - navodi Škiljo.

Sama ručna ekstrakcija, pojašnjava, traje tri-četiri sata, za koje su vrijeme laboranti u skafanderima, dok cijeli proces do dobijanja nalaza traje šest sati. Zbog nedovoljnog kapaciteta briseve još šalju na testiranje i u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

- Uputili smo zajednički zahtjev Kriznom štabu civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona da nam se nabave uređaji za automatsku ekstrakciju, čime bi kapacitet obje laboratorije u jednom turnusu porastao na 96. To bi bilo dovoljno da podmirimo sve potrebe komercijalnih i medicinski induciranih testiranja jer sada komercijalne testove "ubacujemo" samo ako imamo prostora. Poznato je da smo proteklih dana imali puno zaraženih, ali moramo biti spremni za drugi val - upozorava Škiljo.

Međutim, epidemijska situacija se polako smiruje i na području općine Tešanj, gdje su u ponedjeljak urađena 23 testa, od kojih je samo jedan nalaz bio pozitivan.

- Nadamo se da će se uskoro zatvoriti klaster. Trenutno na našem Odjelu za COVID-19 imamo 17 pacijenata, od kojih je deset testirano i svi su bili negativni. Danas ćemo uraditi pet retestiranja, a sutra još pet pa ako budu negativni, pustit ćemo ih kućama. Bit će to prvi pacijenti koji su se na našem odjelu izliječili od koronavirusa. Nekoliko pacijenata s područja naše općine nalazi se i na Odjelu za infektivne bolesti KB Zenica - ističe Škiljo.

Napominje da su dosad ukupno, od početka pandemije, na području te općine uradili 1.419 testova, od kojih su 136 bili pozitivni. KBZ je komercijalna testiranja, kako je rekao Feni direktor Rasim Skomorac, počeo 19. juna i od tada su uradili samo 20 takvih testova.

- Interes je veliki, a posla bismo imali kada bismo radili i 24 sata. Komercijalne testove posebno kupujemo i radimo na drugom aparatu, tako da nema kolizije sa testovima koje radimo za pacijente i naše zaposlenike - kaže Skomorac.

Nekoliko laboratorija u ZDK pružaju i usluge seroloških testiranja, kojima se za razliku od PCR testa kojim se utvrđuje prisustvo virusa, utvrđuje prisustvo antitijela u organizmu čovjeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.