open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Bombarduje se više gradova, uspostavljena američko-ruska vruća linija
Ruska vojna agresija na Ukrajinu traje već osmi dan. Zvanični podaci govore da je stradalo više od 200 civila, među kojima su i djeca. Ukrajinu je od početka napustilo skoro milion stanovnika.
03.03.2022. u 08:01
get url
text
Borodjanka

23:00 Gradonačelnik ukrajinskog grada Hersona pozvao je građane da prestanu s pljačkom i krađom zaliha hrane.

- Gradu su potrebni prehrambeni i industrijski proizvodi. Pogotovo za one najnezaštićenije. Apelujem na sve vlasnike supermarketa, velikih trgovina, skladišta, prodavnica s hranom i sve kojima je ova poruka korisna. Grad je spreman prihvatiti kontrolu distribucije vaših preostalih proizvoda. Garantujemo da će stići tamo gdje su sada najviše potrebni - bolnice, sirotišta, penzioneri, porodice s mnogo djece, socijalne kategorije - objavio je gradonačelnik na Facebooku.

22:43 Severodonjeck, Harkov i Izjum su trenutno pod vatrom ruske artiljerije, javljaju ukrajinski mediji. Borbe u Buči i na periferiji Vorzela traju više od 6 sati. Sirene su se oglasile i u Harkovu, Černihivu.

22:34 Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da je danas uništeno ukupno 20 ruskih vojnih vozila u blizini zračne baze Hostomel.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ukrajinske vojnike kako prolaze pored oštećenih i zapaljenih vozila označenih znakom V koji sugerira da su bili među ruskim snagama koje su došle iz Bjelorusije.

Početak konvoja od 40+ milja, identificiranog na satelitskim snimcima, bio je sjeverno od zračne baze Hostomel.

22:28 Bijela kuća je u četvrtak najavila nove sankcije ruskim oligarsima. Nova lista pojedinaca opisanih kao "Putinovi prijatelji i članovi njihovih porodica" bit će odsječena iz američkog finansijskog sistema, njihova imovina u SAD-u će biti zamrznuta, a njihova imovina će biti blokirana za korištenje. Među njima je Putinov saveznik Ališer Burhanovič Usmanov, jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji, a sankcije uključuju njegovu super-jahtu i privatni avion.

VEZANI TEKST - Nove sankcije SAD-a ruskim oligarhima, obuhvaćeni i Putinovi prijatelji

22:27 Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da ne smatra mogućim ukloniti Rusiju iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) zbog napada na Ukrajinu. Odgovarajući na apel ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se uspostavi zona zabrane letova iznad Ukrajine, Psaki je rekla da bi uspostavljanje takve zone moglo dovesti do direktnog rata s Rusijom, dodajući da to nemaju u planu. Detalje možete pročitati ovdje.

21:26 Sirene su se oglasile i u Lvivu i Žitomiru. Svi su pozvani da odu u skloništa.

21:20 Pentagon je uspostavio novu telefonsku liniju s ruskim ministarstvom odbrane kako bi spriječio "pogrešne proračune, vojne incidente i eskalaciju", rekao je američki zvaničnik novinskoj agenciji Reuters.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, američki izvor je rekao da je 1. marta uspostavljena "linija za dekonflikt".

Američka vojska je u prošlosti uspostavila vruće linije s Rusijom, uključujući i tokom rata u Siriji.

21:03 U večernjim satima opet su se oglasile sirene u Kijevu. Građani su pozvani da odmah odu u sklonište.

Istovremeno, iz grada Sumi javljaju da je oko 18 sati počelo bombardovanje, a da je Oktirka bez grijanja i struje.

- U principu, cijela regija Sumi je sada teritorija pakla, koju uništavaju ruske trupe - rekao je guverner oblasti Sumi Dmitro Živicki na Facebook stranici.

Navodeći da je Oktirka ostala bez toplote, istakao je da sada razmišljaju kako izvući ljude iz grada jer će se zgrade za dan pretvoriti u hladnu kamenu zamku bez vode, svjetla i struje.

Ukrajinski mediji javljaju i da su u selu Gatne, Fastivski okrug, Kijevska oblast, usljed snažnog zračnog udara ruskih trupa, privatne kuće znatno oštećene.

20:53 Spašeno je svih šest članova posade estonskog broda Helt nakon što je brod danas potonuo kod Odese. Brod je pogodila "okupatorska artiljerija", objavio je ukrajinski Parlament.

20:51 Prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman primio je danas telefonski poziv od ruskog predsjednika Vladimira Putina  i ponudio se da posreduje u pregovorima između Moskve i Kijeva.

20:24 Sekretar za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je za CNN da nema planova za sastanak ili poziv između američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina, dodavši da sada nije trenutak za to.

20:19 Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB), multilateralna razvojna banka sa sjedištem u Kini, obustavila je sve aktivnosti vezane za Rusiju i Bjelorusiju, navodi AIIB u saopćenju. Projekti su trenutno "u pregledu", javlja CNN.

19:02 Završena je druga runda pregovora između delegacija Ukrajine i Rusije. Zasad je poznato da će dijalog biti nastavljen.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhajlo Podoliak objavio je na Twitteru da je okončana druga runda pregovora.

- Nažalost, Ukrajina još nema potrebne rezultate. Postoje odluke samo o uređenju humanitarnih koridora... - napisao je.

Kako javlja Radio Sloboda, Podoliak je nakon pregovora pročitao saopćenje. 

- Strane su postigle dogovor o generalnom osiguranju humanitarnih koridora za evakuaciju civila i dopremanje hrane i lijekova na mjesta najžešćih borbi sa mogućnošću privremenog prekida vatre za period evakuacije u sektorima na kojima se vrši. U tu svrhu će biti organizirani kanali komunikacije i interakcije - navedeno je.

Podoliak je također kazao da "ukrajinska delegacija nije postigla rezultate kojima se nadala i da će nastaviti dijalog u trećoj rundi pregovora".

S druge strane, pomoćnik ruskog predsjednika i bivši ministar kulture Vladimir Medinski kazao je da misli da je ovo značajan napredak.

Novinska agencija Reuters javlja da će iduća runda pregovora biti održana početkom iduće sedmice.

18:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da će nastaviti sa svojim ratom u Ukrajini bez straha od međunarodne osude, natjeravši zvaničnika Jeliseja da zaključi da najgore tek dolazi. Također, Putin je čak negirao da je bombardovao Kijev.

VEZANI TEKST - Nimalo optimistična prognoza nakon razgovora Putina i Macrona: Najgore tek dolazi

18:02 Ukrajinska služba za vanredne situacije (SES) izvještava da su do sada pronađene mrtve 22 osobe nakon što su zračni udari pogodili stambene zgrade u Černihivu, gradu na sjeveru Ukrajine koji je posljednjih dana bio izložen jakom granatiranju.

Naknadno je saopćeno da su, prema podacima u 18.20 sati, poginule 33 osobe, a 18 je povrijeđeno nakon što je Rusija izvršila zračne udare na stambena naselja Černihova.

17:56 Volodimir Zelenski, predsjdnik Ukrajine, zatražio je od Vladimira Putina, predsjednika Rusije, direktne pregovore. Šta mu je još poručio možete pročitati ovdje.

17:25 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je konferenciju za novinare na kojoj je apelovao na Zapad da mu pošalje ratne avione.

- Ako nemate moć da zatvorite nebo, onda mi dajte avione", rekao je.

- Ako nas tada više ne bude, ne daj Bože, sljedeće će biti Latvija, Litvanija, Estonija - kazao je Zelenski, prenosi BBC.

17:15 Parlament Ukrajine odobrio je opću mobilizaciju rezervista, te donio zakone o "vojnom paketu". Na listi se nalaze krivična odgovornost za saradnju s Rusijom, povećana krivična kazna za pljačku, te nasilno oduzimanje imovine u vlasništvu Rusije i nekih njenih državljana.

16:28 Gradonačelnik Mariupolja Vadim Boičenko tvrdi kako ruske snage pokušavaju onemogućiti civilima izlaz iz grada, kojeg okružuju ruske trupe. Istakao je da su bez vode, struje, grijanja i da su im ruske snage onemogućile da uspostave ove sisteme, a problem je i hrana. Više možete pročitati ovdje.

15:56 Počeli su pregovori delegacija Rusije i Ukrajine u Bjelorusiji. 

Ukrajinski pregovarač David Arahamija objavio je da je minimalni cilj ukrajinskih pregovarača uspostavljanje humanitarnih koridora, odnosno ruta za bijeg civila iz područja u kojima se odvijaju borbe.

- Dalje, prema okolnostima - napisao je kratko Arahamija. 

Da su pregovori počeli potvrdio je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhaylo Podolyak, istakavši da su na dnevnom redu trenutni prekid vatre, primirje i humanitarni koridori za evakuaciju civila iz uništenih ili stalno granatiranih sela i gradova.

Ruske zahtjeve objavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Sergej Lavrov.

Rekao je da Rusija ima tri zahtjeva: Ukrajina se mora "demilitarizovati i denacifikovati", mora kao dio Rusije priznati Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine i mora formalno priznati dvije regije Donjeck i Lugansk kao samostalne države, što je Rusija učinila prije desetak dana, prenosi Indeks.

15:25 - Kompanije Volkswagen i Ikea obustavljaju poslovanje u Rusiji. U poslovnicama Ikee zabilježene ogromne gužve nakon što je obznanjena odluka ove kompanije.

15:10 - Teretni brod Helt, koji je plovio pod estonskom zastavom, potonuo je u blizini ukrajinske luke Odesa. Razlog je eksplozija, a posada sumnja da je mogla eksplodirati mina, javlja Anadolija.

14:42 - Evropska unija će Ukrajini osigurati dodatnih 1,2 milijarde eura, potvrdio je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

14:33 - Ruske snage napadaju stambene zgrade u središtu Černihiva. Prema podacima Sjeverne teritorijalne odbrane, u obližnjem području nema vojne infrastrukture, samo nekoliko škola, vrtića i bolnica.

14:15 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin obavio je danas telefonski razgovor sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

Ovo je bio treći telefonski razgovor Macrona i Putina od početka ruske invazije na Ukrajinu. Vladimir Putin u telefonskom razgovoru poručio je francuskom predsjedniku da će zadaci ruske vojske biti ispunjeni "bez obzira na sve", prenosi novinska agencija ANI.

U saopćenju iz Kremlja navedeno je da je Putin rekao Macronu da će pokušaji produžavanja pregovora s Ukrajinom uzrokovati povećanje zahtjeva Moskve.

Kritizirao je Macronov govor Francuzima u vezi s ukrajinskim ratom, te poručio kako "u pomenutom govoru nije navedena niti jedna riječ o sedmogodišnjem ukrajinskom sabotiranju sporazuma iz Minska".

13:49 - Generalštab ukrajinske vojske objavio je da ukrajinska vojska prelazi u kontraofanzivu, ne precizirajući na kojim frontovima, piše novinska agencija Nexta.

13:41 - Ruska vojska izvela je nove zračne napade na TV toranj u Harkovu.

13:33 - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će u pomoć Ukrajini doći oko 16.000 stranih boraca dobrovoljaca, te da će prvi konvoj uskoro stići u zemlju, javlja Anadolija.

13:17 - Američki predsjednik Joe Biden traži od Kongresa da odobri 10 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Novac bi bio predviđen za borbu protiv novonastale humanitarne krize u zemlji i odbranu Ukrajine usred rata s Rusijom.

12:53 - Evropska unija razmatra isključenje Bjelorusije iz SWIFT-a, međunarodnog sistema naloga za plaćanje, javlja Kyiv Independent.

12:43 - Ruske snage su u potpunosti zauzele zgradu uprave Hersonske oblasti, izjavio je guverner Hennadiy Lahuta.

12:14 - Grad Bucha koji se nalazi u Kijevskoj oblasti ponovo je pod kontrolom ukrajinske vojske.

11:58 - Autobus sa izbjeglicama iz Ukrajine prevrnuo se rano jutros u Poljskoj. Autobus je prevozio 73 izbjeglica. Za sada nije poznato da li ima poginulih i koliko je osoba povrijeđeno.

11:38 - Bjeloruska novinska agencija Belta javlja da bi druga runda pregovora Ukrajine i Rusije trebala početi danas u 14 sati po lokalnom vremenu.

11:34 - Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine kaže da je Mariupolj okružen ruskim snagama.

11:29 - U ruskim napadima na sjeveroistočnu ukrajinsku oblast Harkov ubijeno je 34 civila, naveli su iz Državne službe za vanredne situacije Ukrajine.

11:21 - Rusko ministarstvo obrazovanja objavilo je da će djeca na nastavi širom Rusije imati predavanje na temu "zašto je operacija oslobođanja Ukrajine nužna".

11:03 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovo se obratio javnosti kazavši kako su poremetili sve ruske planove u sedam dana.

- Naša vojska, naši granični policajci, naša odbrana, čak i obični poljoprivrednici svaki dan zarobljavaju rusku vojsku. I svi govore samo jedno – ne znaju zašto su ovdje. Uprkos tome što ih je deset puta više, moral neprijatelja stalno se pogoršava, sve više okupatora bježi u Rusiju. Od nas, od vas, od svih onih koji tjeraju neprijatelja – koplje, bedra, puške, tenkovi, avioni, helikopteri, sve što puca - rekao je on.

VEZANI TEKST - Lavrov: Treći svjetski rat mogao bi biti samo nuklearni rat
 

10:39 - Ruski ministar vanjskih poslova  Sergej Lavrov je potvrdio da će se danas nastaviti pregovori Rusije i Ukrajine. 

On je ponovio ranije izjave kako je "cilj riješiti se nacista u Ukrajini".

10:30 - Iako vlast Rusije i ruska vojska tvrde kako ne gađaju civilna područja, brojni potvrđeni snimci ukazuju na suprotno. Na videu grada Irpina koji se nalazi u blizini Kijeva vide se mnogi uništeni civilni objekti. Video pogledajte ovdje.

10:21 - Ruska vojska tvrdi kako je ostvarila napredak oko ključnog grada Mariupolja na jugoistoku Ukrajine.

- Jedinice oružanih snaga Donjecke Narodne Republike suzile su okruženje grada Mariupolja, a također su preuzele kontrolu nad naseljima Vinogradnoje, Sartaka i Vodjanoje - rekao je general-major Igor Konašenkov na videobrifingu.

VEZANI TEKST - Gdje su trenutno ruske snage, kako NATO može pomoći Ukrajincima

10:05 - Nakon što je ruska vojska osvojila prvi veliki ukrajinski grad Herson, njihove trupe sada idu zapadnije, prema još jednom važnom lučkom gradu Nikolajevu, potvrdio je gradonačelnik Aleksandr Senkevič za New York Times.

9:31 - Ukrajinska protivzračna odbrana oborila je ruski borbeni avion Su-30 koji leti iznad Irpina.

9:11 - Novinska agencija Nexta objavila je video snimak na kojem se vidi zarobljeni ruski vojnik koji potvrđuje da je dobio zadatak pucati na civile. Video pogledajte ovdje.

8:54 Ruske snage su napale radio-televizijski centar u Kijevu i zauzele grad Balakliju u blizini Harkova u istočnoj Ukrajini, prenosi Reuters pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks koja je citirala rusko ministarstvo odbrane.

8:48 - Ruska vojska bombardovala je skladište nafte u Černihivu.

8:34 - Ukrajinska vojska objavila je da je grad Mariupolj i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske. Istovremeno, proruske snage mogle bi ciljano gađati taj grad na jugu zemlje, ukoliko se ukrajinske snage ne predaju, prenosi Interfax, pozivajući se na separatističkog vojnog komandanta iz Donjecka Eduarda Basurina.

8:26 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da je od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno blizu devet hiljada ruskih vojnika. Više o tome pročitajte ovdje.

8:20 - U jednoj stambenoj zgradi u Harkovskoj oblasti ubijeno je šest odraslih osoba i dvoje djece nakon ruskih zračnih napada, javlja Kyiv Independent.

Sinoć kasno glavni grad Ukrajine Kijev bio je izložen žestokom bombardovanju. Dvije snažne eksplozije navodno su odjeknule u centru grada, a potom još dvije u blizini stanice metroa u Kijevu gdje se stanovnici sklanjaju od granatiranja. 

Gradonačelnik lučkog grada Hersona koji se nalazi na jugu Ukrajine potvrdio je da su Rusi preuzeli kontrolu nad ovim gradom. Ruske trupe su navodno naoružane došle i u gradsko vijeće ovog grada, te uveli policijski sat.

Sinoć su četiri ruska borbena aviona narušila švedski zračni prostor iznad Baltičkog mora. Prema riječima general-majora Carla-Johana Edstroma, Švedska vrlo ozbiljno shvata incident usred ruskog rata u Ukrajini, nazivajući ga "neprofesionalnom i neodgovornom akcijom". 

Ukrajinski grad Ohtirka, u sjeveroistočnoj Sumskoj regiji, koji se nalazi između Harkova i Kijeva, oporavlja se nakon teških artiljerijskih napada, uz mnogo civilnih žrtava i uništene stambene zgrade.

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je novu rundu sankcija Rusiji, koje će se odnositi na 22 ruska "subjekta povezana s odbranom", dok Rusija nastavlja sa invazijom na Ukrajinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.