open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za LP
Borac se nije dobro proveo u Rumuniji, Cluj opravdao ulogu favorita
Fudbaleri banjalučkog Borac poraženi su na gostovanju kod Cluja s 3:1 u prvom susretu prvog pretkola Lige prvaka.
06.07.2021. u 20:50
get url
text

Ostvareni rezultat možda bi bio i vredniji da od ove sezone u evropskim takmičenjima nije ukinuto pravilo gola u gostima.

Nešto bolju igru i terensku dominaciju već na samom startu utakmice. Rumunski prvak poveo je u 11. minuti. Penal koji je skrivio Milojević poslije faula na Omranijem promašio je Deac, ali je upravo Billel Omrani bio na pravom mjestu i Cluj doveo u prednost.

U 13. minuti Vrajneš je pokušao iz slobodnog udarca, ali je šutirao direktno u Arlauskisa, dok je tri minute kasnije Deac na suprotnoj strani šutirao preko gola.

Ono što nije uspio u 11. minuti, Deac je popravio u 28. kada je poslije asistencije Omranija udvostručio prednost domaćeg sastava.

Pet minuta prije kraja mogao je prvak Rumunije i do trećeg gola, no Ćorić je loptu zaustavio na gol-liniji.

Borac je u sudijskoj nadoknadi uspio smanjiti prednost Cluja. Zilkić je ubacio s desne strane, a Moraitis glavom pogodio za 2:1.

Poslije nepunih 15 minuta igre u nastavku viđeno je prvo veliko uzbuđenje. Sigurjonsson je šutirao, ali je Ćorić odlično izblokirao njegov pokušaj.

Ipak, već u narednoj minuti nije bilo spasa bh. prvaku, Sigurjonsson je ovoga puta pogodio za 3:1.

U drugom poluvremenu nije bilo mnogo šansi, ali je iz jedne od rijetkih Borac mogao smanjiti na 3:2. Zakarić je odlično proigrao Vranješa, ali je kapiten Borca jako loše šutirao u 87. minuti, pa je na kraju ostalo 3:1. 

Kako je Borac igrao možda najbolje govore i udarci na gol. Cluj ih je imao 12, od čega tri u okvir gola, šest van okvira, te tri izblokirana, dok je Borac svoj pogodak postigao iz jedinog udarca na gol, te je imao još jedan pored gola.

Revanš-susret Borca i Cluja igra se sljedeće sedmice u Banjoj Luci, a meč na Gradskom stadionu na programu 13. jula s početkom u 20 sati.

Pobjednik ovog dvomeča u drugom pretkolu Lige prvaka igrat će protiv boljeg iz duela Fola Esch (Luksemburg) - Lincoln Red Imps (Gibraltar), dok će poraženi svoj evropski put nastaviti u Konferencijskoj ligi. Igrat će protiv poraženog iz susreta između Žalgirisa (Litvanija) i Linfielda (Sjeverna Irska).

Prvo pretkolo Lige prvaka:
Ferencvaros - Prishtina 3:0
Flora - Hibernians 2:0
HJK Helsinki - Budućnost 3:1
Cluj - Borac 3:1
Žalgiris - Linfield 3:1

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.