Borba za baraž: Zmajevi ne drže sudbinu u svojim rukama!

Objavljeno: 05.09.17 u 11:42

Situacija se mijenja iz minuta u minut. Fudbalska A reprezentacija BiH jednog trena je u baražu, a već u narednoj minuti nije.

Naredni meč BiH igra protiv Belgije 7. oktobra na Grbavici
Naredni meč BiH igra protiv Belgije 7. oktobra na Grbavici

Zmajevi se sa Grčkom bore za drugu poziciju u Grupi H, a nakon osam odigranih kola imaju bod više od Helena. Međutim, u ovom trenutku, izabranici selektora Mehmeda Baždarevića najlošija su drugoplasirana reprezentacija i kada bi sada završile kvalifikacije ne bi izborili plasman u baraž!

Upravo je ovo situacija o kojoj smo jučer pisali, a koja kaže da Zmajevi mogu ostati bez baraža čak i ako osvoje maksimalnih šest bodova u posljednja dva kola kvalifikacija. To je najgori scenarij po bh. tim, a ostvario bi se ukoliko bi sve drugoplasirane reprezentacije, koje su trenutno ispred BiH, ostvarile pobjede u posljednja dva meča.

Istina, to je teško očekivati, jer je moguće da u ostalim grupama bude promjena na vrhu, odnosno da neki timovi izgube drugu poziciju, te je izvjesno da Zmajevi ne ovise sami o sebi.

Na tabeli drugoplasiranih timova BiH zauzima devetu poziciju sa osam bodova, a ispred Zmajeva su: Portugal (15 bodova), Sjeverna Irska (13), Slovačka (12), Ukrajina (11), Švedska (10), Crna Gora (10), Italija (10), Irska (10).

Do kraja kvalifikacija ostala su još dva kola, a nadamo se da će matematika biti na strani bh. tima.