Borba za Mundijal: Zmajevima ni dvije pobjede ne garantuju plasman u baraž!

Objavljeno: 04.09.17 u 12:01

Pobjedom protiv Gibraltara, uz poraz Grka od Belgije, fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je preuzela drugu poziciju na tabeli Grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Slijede odlučujući ispiti za Baždarevićeve izabranike
Slijede odlučujući ispiti za Baždarevićeve izabranike

No, to ne znači da Zmajevi drže i poziciju koja garantuju plasman u baraž. Kao što je poznato, play-off za plasman na Mundijal igrat će osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija, a najlošije plasirani drugoplasirani tim iz devet grupa ostat će bez baraža.

Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića borbu za drugu poziciju u našoj grupi vodit će protiv Grka, koji trenutno imaju bod manje. BiH će do kraja kvalifikacija dočekati Belgiju i gostovati Estoniji, dok Heleni imaju lakši raspored s obzirom na to da će im rivali biti Kipar i Gibraltar.  

Iako je izvjesno da bi sa dvije pobjede praktično potvrdili mjesto među osam najboljih drugoplasiranih timova, teoretski je moguće da i tada ostanemo bez baraža, jer je u igri još mnogo bodova. 

Prema trenutnom plasmanu BiH zauzima osmo mjesto sa osam bodova (brišu se bodovi osvojeni protiv najlošije plasirane reprezentacije u grupi).

Ispred Zmajeva su: Portugal (15 bodova), Slovačka (12), Ukrajina (11), Sjeverna Irska (10), Švedska (10), Italija (10) i Irska (10), a lošija od BiH samo je Crna Gora sa sedam bodova, ali i utakmicom manje.

S druge strane, teoretski je moguće da Baždarevićevi izabranici i sa četiri boda iz preostala dva meča osvoje drugu poziciju (u ovakvom raspletu Grčka ne smije pobijediti oba preostala meča) i viziraju baraž.

No, i za takav scenarij moraju nam se poklopiti mnogi rezultati, o kojim je u ovom trenutku rano govoriti.