Nakon 10 godina čekanja, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo ponovo je i ispočetka pokrenulo aktivnosti radi izgradnje Centralnog spomen-obilježja svim borcima Armije i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, saopćio je Press KS.

O idejnom rješenju šta bi trebalo pisati na spomeniku, koji će se graditi na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Starom Gradu, resorni ministar Ismir Jusko i direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić jučer su razgovarali sa bosanskohercegovačkim književnikom i scenaristom Abdulahom Sidranom kojeg su zamolili da kreira manifest koji će biti uklesan na spomenik.

-Idejno rješenje od prije 10 godina kojim raspolažemo, nažalost, nije ispunjavalo tražene uvjete te su mišljenja da bi bio promašaj da se spomen-obilježje gradi prema tom ranijem rješenju. Sada počinjemo sve ispočetka. Zavod za izgradnju pripremit će dokumentaciju za raspisivanje novog javnog poziva za izradu idejnog rješenja za gradnju spomenika, a u međuvremenu smo željeli započeti i razgovore sa našim uvaženim književnikom Sidranom, kako bismo dobili najbolje rješenje - kazao je ministar Jusko, saopćio je Press KS.