open-navfaktor-logo
search
Razgovarao sa liderima
Borell pozvao na nastavak ozbiljnog dijaloga u cilju rješavanja političke krize u BiH
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell razgovarao je u petak u odvojenim telefonskim razgovorima s političkim liderima u Bosni i Hercegovini, Bakirom Izetbegovićem, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, te ih pozvao na nastavak ozbiljnog dijaloga ka rješavanju trenutne političke krize u BiH, navodi se u saopćenju Evropske službe za vanjske poslove.
11.02.2022. u 21:04
get url
text

Također, Borell je pozvao čelnike Federacije BiH da ostanu posvećeni razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi i ubrzano rade na postizanju saglasnosti.

- Visoki predstavnik ponovio je spremnost EU, zajedno sa SAD, da se i dalje angažuje na pružanju podršci u postizanju izbalansiranog dogovora kojim se rješavaju primjedbe svih stranaka i koji bi bio u skladu sa standardima EU-a te omogućio zemlji da napreduje na svom putu prema EU. Pozvao je relevantne stranke da pokažu političku hrabrost i odlučnost kako bi se dogovor postigao na vrijeme da bi bio implementiran za predstojeće opće izbore u oktobru - navodi se u saopćenju.

Borell je podsjetio na punu posvećenost EU teritorijalnom integritetu, suverenitetu i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, te spremnost EU da iskoristi sve dostupne instrumente iz njenog paketa alata kako bi pomogla zemlji da prevaziđe trenutnu političku krizu i u potpunosti se fokusira na neophodne reforme u skladu sa evropskom perspektivom zemlje.

On je najavio kako će 21. februara Vijeće za vanjske poslove detaljno razmatrati sve aspekte stanja u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.