open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Boris Johnson povećao vodstvo u utrci za čelnika britanskih Konzervativaca
Johnson je osvojio 126 od 313 glasova u drugom krugu glasanja koji je održan u utorak, u kome se šest kandidata takmičilo za nasljednika Therese May na mjestu stranačkog čelnika i novog britanskog premijera
19.06.2019. u 09:59
get url
text

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson povećao je vodstvo u utrci za novog čelnika britanske Konzervativne stranke.

Johnson je osvojio 126 od 313 glasova u drugom krugu glasanja koji je održan u utorak, u kome se šest kandidata takmičilo za nasljednika Therese May na mjestu stranačkog čelnika i novog britanskog premijera.

Njegov najbliži rival, ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, osvojio je samo 46 glasova.

Hunt je ušao u drugi krug glasanja skupa s ministrom okoliša Michaelom Goveom, ministrom unutrašnjih poslova Sajidom Javidom i sve popularnijim centrističkim kandidatom Roryjem Stewartom.

Bivši ministar za Brexit Dominic Raab eliminiran je iz izborne utrke.

Johnson, žestoki zagovornik Brexita koji je postao poznat po svojim gafovima u javnosti, učestvovao je u prvoj televizijskoj debati s preostalim konkurentima u utorak navečer.

Kako prenose britanski mediji, nije bilo očiglednog pobjednika debate, koja je bila usmjerena na Brexit, islamofobiju i klimatske promjene.

Johnson je ponovio svoje obećanje da će zauzeti oštriji stav u pregovorima s Bruxellesom i insistirao je na tome da opcija britanskog napuštanja EU bez sporazuma ostane otvorena.

Kazao je da će se Britanija suočiti s „katastrofalnim gubitkom povjerenja u politiku“ ukoliko se ne ispuni rok od 31. oktobra za napuštanje bloka.

U prvom krugu glasanja prošlog četvrtka, Johnson je dobio podršku 114 od 313 konzervativnih poslanika.

Svaki od kandidata morao je osigurati podršku najmanje 33 poslanika u jučerašnjem drugom krugu glasanja.

Novo glasanje će uslijediti dok ne preostanu samo dva kandidata. Svih 160.000 članova stranke nakon toga će glasati putem pošte kako bi izabrali pobjednika, a konačni rezultat očekuje se u sedmici koja počinje 22. jula.
May je zvanično odstupila s čela stranke 7. juna nakon što nije uspjela zadobiti odobrenje parlamenta za sporazum dogovoren s EU o britanskom napuštanju Evropske unije, prenosi dpa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.