open-navfaktor-logo
search
Studija pokazala
Borite se sa opadanjem kose: Ovaj vitamin mogao bi pomoći
Ako razmišljate kako stati ukraj pretjeranom gubitku kose, nova istraživanja pokazuju da bi mogao pomoći vitamin D.
10.10.2021. u 22:30
get url
text

Kako se posljednjih godina puno govori o važnosti vitamina D, dermatolozi su željeli provjeriti koliko on može pomoći kada je u pitanju sprečavanje opadanja kose – stanju koje trenutno utječe na kvalitet života kod 80 posto muškaraca, ali i 50 posto žena koje imaju oko 50 godina.

U novoj studiji objavljenoj u magazinu "The Journal of Cosmetic Dermatology," dva dermatologa su izjavila:

- Vitamin D je sigurno dio ciklusa rasta i opadanja kose, tačnije folikula dlake – navode dermatolozi.

Kako su prepoznali stručnjaci da ovaj vitamin djeluje na ciklus rasta dlake, javila se potreba da provedu istraživanje kako bi provjerili i moguće dokazali da je vitamin D potencijalni terapeutski pripravak za one koje muči pretjerani gubitak kose.

Iako ovo istraživanje naučnicima nije ponudilo jak dokaz da postoji velika poveznica između vitamina D i ćelavosti, oni se oslanjaju na prethodne studije koje su pokazale poveznicu između niskih nivoa vitamina D i ožiljkaste alopecije, tipa ćelavosti koja utječe na tri posto i muške i ženske populacije.

Ovo stanje javlja se kada su folikule kose trajno oštećene i zamijenjene razvojem ožiljkastog tkiva.

Stručnjaci za ljepotu, poput dr. Rachele Cochran Gathers, smatraju da vitamin D ima veliku ulogu pri obnovi kose, te dodaje da je vrlo važan kod održavanja zdravlja folikule, ali i stvaranja nove kose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.